Класик ФМ се бори в съда за последната честота на София

Мая Младенова 03 декември 2013 в 11:10 2660 3

Един от многобройните концерти, организирани от Класик ФМ
Един от многобройните концерти, организирани от Класик ФМ

Единственото българско радио за класическа музика Класик ФМ ще се яви днес в съда, за да защити правото си да ползва последната свободна честота в софийския ефир.

Програмата бе класирана на второ място в проведения от Съвета за електронни медии (СЕМ) конкурс за старата честота на радио "Дойче веле", което прекрати излъчването си у нас на 95,7 ФМ. Така след 19 години в ефир Класик ФМ oстана без собствен ефир за София. В момента то предава на вълните на университетското радио "Алма матер" на 88 MHz, като част от програмата (напр. новинарските емисии) се прави от екипа на студентите.

Ползването на чужд ефир обаче прави не особено сигурно бъдещето на радиото, още повече, че губи конкурса за последната възможна честота в София, коментираха от bTV Radio Group, част от която е Класик ФМ.

Новината породи недоволство сред почитателите на програмата. Петиция и много писма на слушатели и културни дейци, в т.ч. оперната прима Анна Томова-Синтова, се включиха в подкрепа на радиостанцията за класическа музика.

В конкурса, проведен от СЕМ през месец април т.г., кандидатстват четири компании и печели проектът на „Радио и телевизия Енерджи” ООД с намерението да възроди в софийския ефир програмата на Американския университет в Благоевград - "АУРА".

На заседанието на съвета "за" радио Класик ФМ се застъпва единствено председателят доц. Георги Лозанов. Той посочва, че това е един работещ проект от много отдавна, с обществена стойности и високо оценяван в комерсиалната радио среда. Доц. Лозанов призовава колегите си да помислят дали не е от значение на последната свободна честота да се даде възможност да работи радио Класик ФМ, тъй като то "е гордост за софийския ефир, че има оцеляло радио за класическа музика и то оцеляло независимо от много неблагоприятната пазарна конюнктура през всичките години.”

Класик ФМ е най-дългогодишното радио в портфолиото на bTV Radio Group. Стартира на 19 декември 1994 г., първоначално от Мюнхен на вълните на Радио Свободна Европа, а по-късно от София. Организатор е на  „Концертмайсторите“ и на Европейския музикален фестивал. Има и собствен оркестър.

Днес, в навечерието на своя 19-и рожден ден, радиото ще обжалва пред Върховния административен съд решението от конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews