СЕМ напомни на БНТ да отстоява високите професионални стандарти

Момчилова за снимката на Петков и Бориславова: Дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети (обновена)

OFFNews 03 август 2022 в 15:15 4036 2

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Соня Момчилова

Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка".

Това заяви пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова по повод медийния скандал, разразил се около кадър на БНТ, на който изглежда, че бившият премиер Кирил Петков и неговата говорителка Лена Бориславова се държат за ръце.

Момчилова обясни, че пред СЕМ почти ултимативно е бил поставен въпроса дали няма да наложи санкция на сайта на БНТ. Тя е на мнение, че фактът, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно, е особеност на демокрацията.

"Притеснява ме умният начин хората да се държат пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широкото обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането", заяви Момчилова.

Според председателя на СЕМ не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато се става дума за информационно съдържание. Момчилова каза, че регулаторът трябва да се намесва в медийната среда възможно най-малко, дори при обществените медии.

"Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло", обясни Соня Момчилова.

Тя напомни, че предстои предизборна кампания като по различни медии ще се отделя време за политическа реклама. По думите на Момчилова СЕМ няма право да се меси и в тези случаи съгласно Закона за радио и телевизия.

Малко по-късно СЕМ изпрати до медиите официална кратка позиция:

По повод реакциите и медийния отзвук, свързани със снимка, публикувана от БНТ, Съветът за електронни медии призовава Българската национална телевизия да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание.

Съветът ще следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

2

ImBlack

04.08 2022 в 12:07

Като се назначи нагаждач за началник, не може да се очакват "високи професионални стандарти"!
Въпрос на време е по йерархията да се наредят други нагаждачи и резултатът е това, което виждаме по БНТ.

1000

1

bhp

03.08 2022 в 23:20

Нищо ново под слънцето - поредното началническо безгръбначие. Какво да коментираме, нечие витиевато празнословие ли?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки