СЕМ ще прави проучване на нагласите на населението за обществената мисия на БНТ и БНР

Беше направен и мониторинг за медийното отразяване на втората годишнина от война в Украйна, смъртта на Алексей Навални, помощите за Киев и посещенията на високо равнище в Украйна на европейски лидери

OFFNews 05 април 2024 в 12:30 1752 1

Соня Момчилова и Пролет Велкова

Снимка БГНЕС

Соня Момчилова и Пролет Велкова

Съветът за електронни медии (СЕМ) инициира социологическо проучване на нагласите сред българското население за това каква трябва да е бъде обществената мисия на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР). Предложението бе дадено на днешното заседание на регулатора от Габриела Наплатанова, член на СЕМ. То бе подкрепено от останалите членове на съвета – Галина Георгиева, Пролет Велкова, Симона Велева и председателят Соня Момчилова.

Според Наплатанова проучването трябва да има за цел да бъде дефинирано медийното съдържание, което зрителите, слушателите и потребителите в различните медийни платформи на обществените медии очакват. По думите ѝ от изследването следва да се изясни как това съдържание кореспондира с обществената мисия на медиите. Тя отново ще бъде разписана според проекта на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), посочи Наплатанова.

„Този ЗИД се подготвя от доста дълго време, включително имаше активизиране миналата есен по темата. Надявам се, когато вече минат изборите и тази тема отново влезе в дневния ред на Комисията по култура и медии, а пък и в Министерството на финансите, ние да имаме национално представително проучване, което да илюстрира нагласите на българската аудитория по отношение на обществените медии“, каза още Габриела Наплатанова. Тя предложи проучването да се проведе във всички области в страната.

„За мен е много важно да направим отлика между вкусове, желания и обществена потребност, защото това са различни неща. И няма да е толкова лесно, според мен, да достигнем именно до отговор на въпроса какво предполага обществената потребност по отношение на обществените медии“, каза Пролет Велкова.

Симона Велева коментира, че според нея е добре СЕМ да се обърне към БНТ и БНР с предложение проучването да бъде съвместно. „Те могат да ни дадат нелоши идеи по отношение на това каква е точно тяхната необходимост, дали имат някакви конкретни идеи при оформянето на въпросниците. И да се опитаме с тях, със съвместни сили да постигнем тази цел“, каза тя.

Симона Велева направи още предложение за изготвяне на препоръки за потреблението на медийно и онлайн съдържание от деца. То е по повод проведеното социологическо проучване на обществените нагласи, оценка на потреблението на медийното съдържание и неговото въздействие върху деца в България на възраст от нула до 18 години. „Предлагам да се създаде една работна група, в рамките на Съвета за електронни медии, в която да бъдат привлечени различни заинтересовани страни, които да изработят препоръки, които са с изцяло незадължителен характер и които да имат една полезна стойност за аудиторията, по-конкретно за родители, учители, възпитатели, относно поетапно и качествено представяне на медийно съдържание на деца в различните възрастови групи“, каза Велева.

По думите ѝ в работната група могат да бъдат поканени представители от Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, БНТ, БНР, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към СУ, катедрата по медии и обществени комуникации към УНСС, психолози, педагози и др.

В рамките на заседанието днес беше представен още мониторинг за медийното отразяване на втората годишнина от война в Украйна, смъртта на Алексей Навални, помощите за Киев и посещенията на високо равнище в Украйна на европейски лидери.

В почти всички наблюдавани медии са излъчени репортажи за посещението в Киев на българска делегация в знак на солидарност и подкрепа с Украйна, гласи част от доклада. Според него медиите отразяват, че войната в Украйна е основна тема на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

Зорница Гюрова от дирекция „Мониторинг и анализи“ в СЕМ цитира думи на френския президент Еманюел Макрон: „Няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва“. Според нея този цитат отваря врата за дезинформационни внушения в България, че ще бъдат изпратени български войници да се бият в Украйна. „Премиерът и министърът на отбраната опровергават тези фалшиви твърдения, а президентът Румен Радев критикува идеята на френския си колега“, каза още Гюрова. /ГН

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки