''Според БНР предаването на Волгин е смущаващо, но СЕМ няма лост да реагира''

Ружа Райчева 15 юни 2023 в 15:47 9203 14

Габриела Наплатанова, Симона Велева и Пролет Велкова

Снимка OFFNews/ Ружа Райчева

Габриела Наплатанова, Симона Велева и Пролет Велкова

На представяне на годишния отчет за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2022 г. Пролет Велкова обобщи, че ръководството на БНР е наясно, че предаването “Политически НЕкоректно” с водещ Петър Волгин има “смущаващо съдържание”.

"Там има смущаващо съдържание, което ръководството на радиото оценява. Имали сме срещи с ръководството и сме установявали тяхното безпокойство по повод и протестите пред радиото, свързани със съдържанието. Дори ако чуваме нещо, което окачествяваме като пропаганда, нямаме юридическия лост, за да реагираме", заяви Пролет Велкова от Съвета за електронни медии (СЕМ) на въпрос от Стоян Михалев от "Продължаваме промяната - Демократична България" за мониторинга, осъществен над предаването на Петър Волгин "Политически НЕкоректно" по БНР. 

Велкова обясни, че мониторингът е проверил дали се пазва принципът на плурализъм. По думите ѝ при последното наблюдение на СЕМ е станало ясно, че се създават определени нагласи в предаванията на Петър Волгин, но принципът на плурализма не е бил нарушен. 

"Аз лично не бях съгласна с този извод, но ние сме колегиален орган и това беше крайното ни решение", каза Велкова и добави, че не е коректно да каже повече, тъй като Петър Волгин не се намира в залата. Според нея проблемът е, че пропагандата се описва като "алтернативна и друга гледна точка". 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова Велкова да не изразява лично мнение, а да се държи като представител на държавен орган. 

През 2022 г. в дирекция "Мониторинг и анализ" в Съвета за електронни медии са били реализирани 17 436 часа действително наблюдение на 41 телевизионни програми. БНР и БНТ са били следени на живо от служители на регулатора в продължение на над 7000 часа. 

Това стана ясно от годишния отчет за дейността на СЕМ, представен от неговото ръководство пред парламентарната комисия по култура и медии. Председателят на СЕМ Соня Момчилова не присъстваше на заседанието. Членът на СЕМ Симона Велева обясни, че от два дни замества Момчилова и предаде извинение от нейно име, че не може да присъства. На заседанието бяха и членовете на СЕМ Пролет Велкова и Габриела Наплатанова. 

Велева припомни, че СЕМ осъществя наблюдение на аудиовизуално съдържание, сайта Vbox, както и някои интернет сайтове. Подобни канали са били наблюдавани в продължение на 607 часа през 2022 г. СЕМ е провел редица фокусирани наблюдения, като най-голямото предизвикателство е било свързано с отразяването на войната в Украйна.

"Не наблюдаваме всичко, не наблюдаваме социалните мрежи и голяма част от онлайн мрежите, но тези, които сме наблюдавали, сме отразили", каза тя. 

СЕМ са направили проверки на медийното отразяване по конкретни поводи - Корабът "Царевна", Буча, двете ракети, паднали на територията на Полша, референдумите в Украйна, анексирането на украински територии, и т.нар. "българска следа" във взрива на Кримския мост. Тя добави, че и темата за ваксините срещу COVID-19 е била поляризираща.

Проучване за ефектите на дигитализацията върху децата

Симона Велева заяви, че СЕМ предстои да поръча социологическо проучване, което да изследва къде се намират българските деца по отношение на медиите и какъв тип медии употребяват.

"СЕМ има доста сериозен ангажимент към съдържанието за деца и достъпно за деца. През изминалата година надградихме механизма за инструментите за оценка на неблагоприятни фактори за социалното или психологическо развитие на децата", коментира тя. 

Допитването ще е за различията във възрастовите групи - какъв тип медии използват, по какво време и за колко дълго. По думите на Велева целта е с това проучване да се отвори дебат за това какъв обем информационно съдържание потребяват децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

16.06 2023 в 07:07

Този пък смешник и рашистко мекере. Върви "изразявай свободно мнението си" в Путлерландия бе! Нали е много хубаво и много свободно там. Даже не изразявай мнение, а отиди на площада и покажи един празен лист. И гледай какво ще ти се случи.

9347

12

Анализи

15.06 2023 в 20:48

Не може една държава да не може да озапти един мишок. Тоя се подиграва с българското общество. Демокрацията означава свобода на мисълта и истината, но не означава свобода на лъжата и свобода на насилието.

-1650

11

ob1

15.06 2023 в 19:46

NVMP, на такива борци за свободата на словото многократно им предлагаха да идат в масква и да излязат на площада с празен лист хартия. Никой не го направи. Защо?
И между другото, това на волгин не е слово, а словоблудство и пропаганда. Примерно в Германия могат да те осъдят ефективно ако отричаш холокоста. Той прави горе-долу същото и всеки нормален човек следва да го е гнус от тоя москалски сопол.

1000

10

PaulPierce

15.06 2023 в 18:27

То и за Лукойл и Газпром разправяха, че няма какво да се направи, а се оказа че има

-480

8

Октим

15.06 2023 в 17:28

Интересно е, че България е единствената държава (ако изобщо вече е такава), в която няма никакви “лостове“ що се отнася до унищожаването на страната от блатните павиани и техните крепостни отрепки у нас!

615

7

Уисъл блоър

15.06 2023 в 17:26

Сега ще ви кажа нещоМ Другаря Петър Иванов Георгиев под псевдоним Волгин е на директен отчет пред Митрофанова и само тя може да го уволни!

12078

5

edin slep

15.06 2023 в 16:40

Всичката гад много добре се възползва от свободите на либералното общество, за да го подрива.

Волгин е отвратителен, спирам радиото когато води той, но спрем ли го, ще отворим кутията на Пандора. Съда ще го върне обратно и той ще тържествува и ще стане още по-популярен.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика