Боян Петров ще атакува Хималайската корона (снимки)

Донислав Донев 04 април 2018 в 14:13 16408 1

Най-успешният български алпинист Боян Петров за пореден път ще гони уникален връх. По-точно не един, а пет. Още по-впечатляващото е, че ще се опита да го направи за 5 месеца.

Покровителят на върхове тръгва на 10 април към Хималаите, като пръв в плановете му е най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от най-високите, който е изцяло в Тибет.

Именно този връх е последният осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване. В рамките на същата експедиция Петров планира да атакува Еверест (8848 м) от Тибет.

Една от най-трудните задачи за алпинистът ще е да задмине използващите кислородни маски по пътя си към най-високия връх в света. По темата с помощните средства, Петров бе категоричен: "Това е все едно да дадете на Петър Стойчев плавници и той да преплува Ламанша. Не е същото".

Алпинистът планира да изкачи два седемхилядника през лятото - Кан Тенгри (в Киргизия) и Победа в Тяншан. Така той иска да не губи постигнатата на двата осемхилядника аклиматизация до есента. Тогава отново отива в Тибет, за да атакува Чо Ойю (8201 м).

Връх Победа е последният неизкачен от Петров от седемхиядниците, намиращи се на територията на бившия Съветски съюз, а сега в Киргизия на границата с Китай.

До момента в световен мащаб носители на "Хималайската корона" са 39 алпинисти, като 19 от тях са успели да реализират изкачванията на върховете без използването на допълнителен кислород.

Припомняме, че Боян беше блъснат от румънка в Кресненското дефиле преди около две години. Той оживя по чудо и се възстанови в уникално кратки срокове. Той има диабет от близо 17 години, но го контролира. И то как! Поклон, Бояне!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

04.04 2018 в 14:29

Браво на Боян Петров! Струва ми се, че нямаше нужда от странния завършек на теста. Човекът е жив и няма защо да му се кланят и раболепничат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!