Главният правен съветник на Великобритания: Тереза Мей не е договорила нищо обвързващо

OFFNews 12 март 2019 в 14:41 3584 0

"Правнообвързващите" промени, които британският премиер Тереза Мей заяви, че е договорила в споразумението за Брекзит, не са изобщо правнообвързващи, постанови главният правен съветник на британското правителство Джефри Кокс, предаде Би Би Си.

На среднощна пресконференция Мей съобщи, че е договорила "правнообвързващо" решение с президента на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер относно статута на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит - казусът, който беше и главната причина предложената от Мей сделка през януари да бъде отхвърлена с най-голямото мнозинство в историята на британския парламент.

След като разгледа обновеното споразумение за Брекзит, главният прокурор на Обединеното кралство Джефри Кокс заяви, че промените нямат правна тежест и Великобритания все още може да остане "заклещена" в предпазния механизъм.

Според споразумението границата между двете страни ще остане отворена по силата на "предпазен механизъм" в полза на ЕС, който може да бъде прекратен само по взаимно съгласие. Според поддръжниците на Брекзит по този начин Великобритания може да остане вързана към митническите правила на ЕС завинаги. Ако пък границата бъде затворена, това би могло да наруши крехкия баланс между католици и протестанти, постигнат от споразумението от Добрия петък.

Снощи Мей заяви, че с Юнкер са договорили промени в споразумението, които могат да бъдат ползвани като правен инструмент, в случай на опити от страна на ЕС Великобритания да бъде задържана в режима на предпазния механизъм завинаги. Според новото споразумение ЕС и Великобритания ще трябва да договорят какво ще замести механизма до края на декември 2020 г.

Становището на Кокс, че договореното не променя нищо, ще изиграе ключова роля за начина, по който ще се развие вотът в британската Камара на общините относно споразумението довечера. Още през декември Кокс изрази мнение, че Обединеното кралство няма как да прекрати уговорката по свое усмотрение и че няма правен метод, който да гарантира, че механизмът няма да бъде приложен за неопределено време. 

Депутати от ирландската Юнионистка партия заявиха, че ще разгледат документа "ред по ред" преди да решат дали да подкрепят предложената сделка. Депутатът от Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог, който ръководи влиятелната про-Брекзит "Група за европейски изследвания", също обяви, че мнението на Кокс е ключово. Той все пак подчерта, че крайното решение е политическо и трябва да бъде взето от депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!