Нено Димов: На Пирин ще се строят само нови лифтове и писти

OFFNews 03 януари 2018 в 10:15 6940 1

Това, което този план за "Пирин" променя, е че в туристическата зона над Банско, която представлява около 2% от територията на целия парк "Пирин" се разрешава инвестиционни намерения. И второто нещо е, че се възлага на министъра на околната среда при постъпило инвестиционно намерение максимално бързо да се премине през всички необходими екологични процедури, за да може този втори или нов лифт да бъде реализиран максимално бързо с оглед решаване на достъпа на всички гости. Това каза пред БНТ Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Той допълни, че единственото, което може да бъде предлагано, това са спортни съоръжения и за нищо друго извън спортна инфраструктура не може да се говори.

"Става дума за лифтове, писти и най-вече за втория кабинков лифт. Това е основното. Извън това в промяната за плана се дава възможност в една конкретна, по-голяма зона да се правят водохващания за питейни нужди, което е ясно разписано в закона, но по някакъв начин е било пропуснато в плана и до този момент не е можело да се правят водохващания за питейни нужди в рамките на националния парк", каза министърът.

Димов подчерта, че няма промяна в ски зоната.

Според него няма промяна в действащия план до момента в останалата част, а до днес няма постъпило инвестиционно намерение.

"Има идеен проект и тази седмица ще извикам инвеститора. Трябва да се оцени как ще се направи, за да няма обратен ефект, за това има експерти след екологичната оценка какво се получава", каза той.

Според Димов предстои и преразглеждане на плана на управление и на Витоша.

За утре са насрочени серия от протести в защита на българската природа. Най-големият се очаква да започне в София в 18,30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

03.01 2018 в 10:32

Доскоро беше само втора кабина, сега извднъж лифтовЕ и писти. Утре ще са И хотели. МИЛИЦИОНЕРСКАТА наглост е безгранична!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!