Николай Вълканов: Българинът заедно с румънеца и поляка се хранят най-евтино от търговските вериги

OFFNews 02 март 2023 в 10:56 7163 3

храни

Снимка Архив

Храните у нас са съпоставими с европейските?

Българинът заедно с румънеца и поляка се хранят от търговските вериги най-евтино. Проблемът е в доходите, обяви Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия, което обединява големите хранителни вериги, пред бТВ. 

По думите му маса икономисти са се извървели през последните три седмици да обясняват, че съпоставки по този начин и сравнения не се правят.

"Има си методология, национална статистика и те показват ясно, че средната потребителска кошница в България е по-евтина с едни около 30% от средната за ЕС и българинът заедно с румънеца и поляка се хранят от магазините най-евтино", заяви Вълканов.  

На въпрос на водещия как е възможно едни и същи продукти, които се продават във веригите, да са на различни цени в България и Швейцария, например при твърдото сирене "Гранд падано", Вълканов обясни, че Италия е по-близко до Швейцария, отколкото до България и "нямам представа дали в Швейцария има ставка за ДДС на храните, защото в България е 20%". Той допълни, че винаги ще има съпоставими стоки на различни цени в различните държави. Но това не значи, че българинът плаща повече, отколкото италианецът или швейцарецът.

"България е на осмо място по инфлация (в Европейския съюз - бел. ред.). Ако храните поскъпват с около 20-25% у нас за м.г., в Германия поскъпват с 20%. Това са доста съпоставими цени", заключи Вълканов.

Той обясни цената на млякото в държавната компания "Елби Булгарикум" с това, че половината от приходите й са от лицензионна дейност и тя може да коосубсидира и производството си, и търговията си.

"Тя не е реален пазарен участник и не би било много правилно да се взема като пример. Тя може да продава на непазарни цени и това е пример за нелоялна търговия", посочи Николай Вълканов. 

На въпрос на водещия как му звучи заключението, че от 320 проверки Комисията за защита на потребителите е установила 350 нарушения, Вълканов отговори така:

"Ако в продължение на 60 дни ви поставя под микроскоп, всеки ден ще намирам по една грешка. Това се случва, защото доставчиците увеличават цените си."

Той илюстрира с пример задържането на цените, въпреки спада в стойностите на горивата. При 1000 лв. на тон цена за слънчоглед и 40% масленост на слънчогледа и 20% разходи на преработвателя 1 литър олио излиза около 3,15-3,20 лв. от производителя. Като му се сложат 20% надценка от търговеца, за да си покрие разходите, и 20% ДДС, "ще разберете, че в магазина цената му ще е около 4,50 лв. в зависимост от това кой как си определя маркетинговата политика".

Вълканов обеща да коментира въпроса за нелоялните практики, когато има данни от проверките.

"Когато ги получим, ще направим своя анализ, те да бъдат разгледани от КЗП и тогава да се установи това практики ли са или друго", каза той. 

От думите му се разбра, че не става дума за спекула, въпреки констатацията на президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев.

"Ако трябва да се говори за спекула, въпреки че такава дума не съществува в правния мир, трябва да видите дали има участници по пазарната верига, които отказват да продават, защото не им харесват цените. И тези участници са надолу по веригата. Най-много поскъпват оранжерийните зеленчуци и кризата не е само у нас, а в Европа. Виждате, че във Великобритания щандовете са празни. Има дефицит на производство, затова и цените са високи", посочи още Николай Вълканов.   

И се оплака, че след срещите, които са имали по покана на министрите на икономиката и на финансите в края на миналата година, не са довели до нищо.

"Предполагаше, че ще се създаде една работна група, посветена на инфлацията, към Министерството на икономиката. На 4 януари имаме покана, на 5 януари изпращаме наш представител, който да представлява сдружението. Досега заседанията на тази работна група са нула", отбеляза представителят на Сдружението за модерна търговия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

02.03 2023 в 18:09

Вълканов е греши. Голяма част от българите са грамотни и виждат цените във веригите и другите магазини, както и качеството на предлаганите продукти.
Освен това трябва да се прави разлика между вериги магазини (млекарници, месарници, хлебарници, баничарници) и бакалии (смесен магазин-от хляб до бормашина) !!!
Аз лично, избягвам да пазарувам храна от бакалии по хигиенни причини.

-529

2

6екеr4о

02.03 2023 в 14:44

Вълканов е комунистически мушморок и постМултигруп мултак, който в зората на демокрацията бе успял да придобие некакъв никакъв апартамент в ЖСКооперация, находяща се до администрацията на район "Студентски" в столицата, за несофиянци да поясня - това е на Мачу Пикчу у царевицата.
Това го пиша, за да илюстрирам колко му е потенциала на тоз капацитет по всекакви въпроси, ма тя цялата байтошова номеклатура беше на тоя хал, успели да мушморочат по един апартамент чрез ЖСК от другите кооператори и/или собственици на земя, включително и покойният Андрей Луканов, дето го застреляха, като куче, та и той беше откраднал едно жилище от некакви хорица на ул. "Латинка" № 15, ма съдът им върна собствеността и вдовицата му заедно със синче бяха изхвърлени от имота като парцали...
А владееха половин век целата държава, нещастници!

1700

1

johnkill34

02.03 2023 в 13:32

Тоз, който е писал тая статия да си завре дипломата дето не огрява слънце. Ще ни сравнява с най бързо развиващата се икономика в Европа - Полската
 
X

Да помогнем на украинските деца!