'Подкрепа' излиза на национална стачка, иска работодателят да поема първите 5 дни болничен

OFFNews
27 ноември 2019 в 07:27 | 5087 |2

Днес КТ "Подкрепа" организира национален протестен митинг под надслов „Болните работници не са престъпници!“. 

Макар управляващите да дадоха на заден за неплатения първи ден болничен, синдикатите настояват за друга промяна в настоящата схема на плащане: не първите 3, а поне първите 5 дни от болничния да се поемат от работодателя. В момента работодателите изплащат първите 3 дни на 70% от стойността на дневния надник. Синдикатите освен това настояват периодът от болничния, поет от работодателя, да се изплаща върху 100% от надника. Допълнителни искания са да отпаднат дължимите данъци за хората на минимална заплата, да се ограничи извънредният труд, да се актуализира ставката за нощен труд и да се прилага сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Протестното шествие утре ще започне в 11 ч. от пл. „Княз Александър I“ по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Народно събрание“, където протестиращите ще внесат протестна декларация. След това шествието ще продължи по бул. „Васил Левски“ и бул. „Княз Ал. Дондуков“ до ул. „Тракия“ №15, след което обратно по бул. „Княз Ал. Дондуков“ до пл. „Независимост“.

Предупредителна стачка освен това ще се проведе в 35 дирекции на "Социално подпомагане" между 10 и 11 ч същия ден. основното искане е за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ „Подкрепа“.

Стефан

Рейтинг : 15056

26.11 2019 в 23:38 2
+ 0
- 2
А ако работодателят няма толкова пари, и заради това обяви фалит, и изгони всичките работници?
Още от времето на пръдляка Тренчев, Подкрепа не беше с чист косъм. Беше отдавна. Сега какво става?
elbarbudo

Рейтинг : 1749

26.11 2019 в 21:42 1
+ 0
- 10
Гърмят си птроните за нищо, подучени от тиквоний!