От Видин до Дуранкулак за 32 часа с колело - мисията е възможна

OFFNews 30 август 2022 в 14:52 2405 0

Богдан Кирчев

Снимка Дунав Ултра

Богдан Кирчев се охлажда

От Видин до Дуранкулак с велосипед за по-малко от 32 часа. Че това е възможно доказаха първите двама финалисти в тазгодишния велопоход "Дунав ултра".

Маратонът няма състезателен характер. Целта на предизвикателството е да се популяризират населените места по поречието на Дунав, а също и здравословният начин на живот.

Трасето от Видин до Дуранкулак е над 700 километра. Колоездачите минават през над 110 населени места. Всеки от тях сам решава за колко време да стигне до крайната точка. Едва 32 часа бяха необходими на Богдан Кирчев и Георги Попгеоргиев, за да пристигнат в Дуранкулак. Казват, че колоезденето им е хоби, а велопоходът предизвикателство, за което е необходима силна воля.

"То просто е едно ново изживяване, самият Дунав, самата река, хората по населените места, които ни посрещаха, атмосферата, която бяха създали. Не очаквахме", сподели Богдан Кирчев пред БНТ.

Два пъти пукали гума, но за тях това е нормална ситуация. Успяват, защото си помагат.

"Това е един от най-прекрасните спортове, които може човек да опита. Самото предизвикателство "Дунав ултра" е нещо страхотно и този район, цялото трасе е изключително интересно. Човек се преоткрива", допълни Георги Попгеоргиев.

Интересът към "Дунав ултра" с всяка година нараства. Най-малките участници са деца, които минават маршрута със своите родители, а най-възрастните наближават 80 години. Има и колоездачи от Румъния.

"Дунав ултра" е една нова, различна визия на България, на младите хора и на това какво трябва да представлява държавата ни в най-чистия ѝ вид като потенциал", казва Борис Беганов, създател и организатор на "Дунав ултра".

Желанието на организаторите е велопоходът "Дунав ултра" да стане най-големият на Балканите.

И докато за Богдан Кирчев предизвикателството в изминаване на 700-те километра на маршрута приключи за нереалните 32:00:00 часа, в момента над 140 колоездачи навлизат мощно в средата на своето Дунав Ултра приключение. Днес празникът е във вихъра си най-вече в общините Гулянци, Никопол, Белене, Две могили и Русе, откъдето Дунав Ултра колоездачите основно ще преминават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!