Маша от Pussy Riot разказа как е избягала от Русия

OFFNews 11 май 2022 в 09:50 11249 3

Снимка Униформата на доставчик на храна, с която напуснала апартамента.

Мария Альохина от световноизвестната арт група Pussy Riot e в Литва, където е избягала под прикритие след началото на войната в Украйна, разказа тя в интервю за "Ню Йорк таймс".

През април Русия обяви Альохина за издирване, след като тя не се яви на съдебно дело, а вече бе в списъка на престъпниците под наблюдение с присъда за подстрекателство към участие в неразрешени акции. По това време тя е била избягала зад граница.

Мария В. Альохина за пръв път попада в полезрението на руските власти - и на света - когато нейната пънк група и пърформанс арт група Pussy Riot организира протест срещу президента Владимир Путин в московския храм "Христос Спасител". За този акт на бунт през 2012 г. тя е осъдена на две години затвор за "хулиганство". Остава твърдо решена да се бори срещу системата на репресии на Путин, дори след като от миналото лято насам е вкарвана в затвора още шест пъти, всеки път за по 15 дни, винаги по скалъпени обвинения, целящи да потиснат политическата ѝ активност, припомня изданието.

Мария Альохина, Мадрид - 2019 г. Снимка: Getty Images

През април, когато Путин се опитва да потуши всякаква критика срещу войната му в Украйна, властите обявяват, че ефективният ѝ домашен арест ще бъде заменен с 21 дни в наказателна колония. Тя решава, че е време да напусне Русия - поне временно - и се преоблича като куриер на храна, за да избегне московската полиция, която следи апартамента на приятел ѝ, в който е отседнала. Оставя мобилния си телефон като примамка и за да не бъде проследена.

Приятел я откарал до границата с Беларус и й отнело седмица да премине в Литва. В едно студио във Вилнюс, литовската столица, тя се съгласява на интервю, за да опише мъчителното бягство на дисидента от Путинова Русия.

"Бях щастлива, че успях, защото това беше непредсказуемo и голямo" сбогуване с руските власти, казва Альохина. "Все още не разбирам напълно какво съм направила", признава тя.

33-годишната Мария Альохина е прекарала целия си зрял живот в борба за това страната й да спазва собствената си конституция и най-основните човешки права, като свободата на изразяване. След като е освободена предсрочно от затвора през декември 2013 г., тя и друг член на Pussy Riot основават Mediazona - независима новинарска медия, посветена на престъпленията и наказанията в Русия.

Тя също така написа мемоари, "Дни на бунт", и пътува по света, представяйки шоу, базирано на книгата. Въпреки че мечтата й е да направи турне с нея в Русия, само три места се съгласяват да приемат шоуто и всички се сблъскват с последици.

Альохина е решена да остане в Русия въпреки редовното наблюдение и натиск от страна на властите. Но сега тя се присъедини към десетките хиляди руснаци, които избягаха след нахлуването в Украйна.

Альохина, която приятелите ѝ наричат Маша, е изгризала ноктите си до дъно и почти без прекъсване пуши бездимни цигари или "Марлборо лайтс". Пътуваше с черни, трисантиметрови ботуши без връзки - намек за многото й престои в затвора, където връзките на обувките се конфискуват, описва я репортерът на "Ню Йорк таймс".

В затвора тя и други затворници вместо това промушвали влажни кърпички през дупките на обувките си, за да ги задържат на краката си. Символично тя и другите членове на Pussy Riot ще носят тези обувки по време на турнето си, което започва на 12 май в Берлин, за да съберат пари за Украйна.

Точно 10 години след протеста в катедралата Путин произнесе реч, в която нарече Украйна страна, "създадена от Русия", с което постави основите на своята инвазия. Альохина слушала речта по радиото от килията на затвора. Според нея инвазията е променила всичко не само за нея, но и за страната й.

"Не мисля, че Русия има право да съществува повече", казва тя. "Дори преди това имаше въпроси за това как е обединена, с какви ценности е обединена и накъде отива. Но сега не мисля, че този въпрос още стои."

По време на интервюто с Мария са още членове на групата - вече общо 12. Някои от тях също са напуснали Русия, вкл. гаджето й Луси Щайн. тя също е избягала, майскирайки се на доставчик на храна.

Когато пристига на границата на Беларус с Литва, Альохина вече има литовска виза, която се опитва да използва с руската си лична карта, тъй като Русия е конфискувала паспорта й. 

При първия си опит да премине границата е задържана от беларуските граничари в продължение на шест часа, след което е върната обратно. При втория опит дежурният офицер просто я отпраща с недоверие. Но при третия опит тя успява да премине. Альохина има съюзници извън страната, които се опитват да й намерят път към свободата. Един от тях е исландският артист Рагнар Кяртансон - приятел, който убеждава една европейска държава да издаде на Альохина документ за пътуване, който по същество й дава същия статут като на гражданин на Европейския съюз. Представителите на страната искат да не се съобщава името й, посочва NYT. Документът е внесен контрабандно в Беларус. Докато била там, тя избягвала хотелите и местата, където би трябвало да покаже документ за самоличност.

В крайна сметка Альохина се качва на автобус за Литва с документа в ръка. Тя се смее, когато описваше колко по-добре са се отнасяли с нея граничните служители, когато са я смятали за "европейка", а не за рускиня.

"Миналата седмица се случиха много вълшебства", казва тя. "Звучи като в шпионски роман."

Фактът, че е успяла да се измъкне от Русия и Беларус, е резултат, според нея, на хаотичните руски власти.

"Оттук изглежда (Русия - б.р.) като голям демон, но е много дезорганизирано, ако се погледне отвътре", каза тя. "Дясната ръка не знае какво прави лявата."

Альохина се надява да може да се завърне в Русия. Но няма идея как би могло да се случи това.

Във Вилнюс всеки ден посрещала нови и нови членове на Pussy Riot.

Междувременно заминала за Исландия заедно с други членове на групата, за да посети Кяртансон, който им урежда репетиции в сградата, в която някога се е помещавал Върховният съд на страната. Помолила г-н Кяртансон и певицата Бьорк, която му е роднина, да свирят на събития, организирани от проукраински активисти, когато Pussy Riot изнасят концерти в Исландия. Отговорът бил "Да!".

"Ако сърцето ти е свободно", казва тя сега, "няма значение къде се намираш."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

4

Един

14.05 2022 в 09:09

Украинците говорят украински само когато са пред камера :))

2073

3

Johnny B Goode

11.05 2022 в 16:12

По "разумно" е хората да са роби вместо "продажници"

1767

2

fiki

11.05 2022 в 10:51

Ако се заслушате и в руската реч последните месеци и наоколо.. далеч не е само тя. Подсказка: украинците не говорят на руски помежду си от 8 години.

 
X

Да помогнем на украинските деца!