БНТ била прекалено обществена, затова Каменаров ще я оптимизира

Николаос Цитиридис 23 януари 2018 в 18:17 17411 0

Константин Каменаров, генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии днес изслуша генералния директор на БНТ Константин Каменаров и част от Управителния съвет на медията относно визията за развитие на телевизията в следващите три години. Това бе част от ангажимента му, който той пое с концепцията си за БНТ и неговото назначаване като шеф на обществената медия. 

По време на изслушването бе коментиран и казусът с програмния директор на БНТ Емил Кошлуков и предаването "Денят започва с култура". Какво стана по време на разговора между СЕМ и Каменаров вижте тук.

В следващите три години БНТ ще претърпи промяна чрез пренареждане на програмата, така че зрителите да имат "шанс да останат" пред екрана, силните предавания ще бъдат развити, както и онлайн присъствието на БНТ с нова платформа, за която от УС на БНТ пред СЕМ дадоха малко информация - че "работят усилено по нея". 

"Ще менажираме аудиторията правилно"

Един от основните проблеми в БНТ в момента, а и винаги е било така - това е програмата. Зрителите никога не знаят какво и кога дават и такова мнение споделиха Каменаров и екипа му. Именно в тази насока ще се работи, за да може зрителят да получи "шанс" да остане пред екрана. 

За пример бе дадена следобедната програма на БНТ, в която предаванията се редуват така - новини, детско предаване, публицистика, детско предаване, новини. Това няма да продължава така, категорични бяха от БНТ и в този пояс ще има най-големи промени. 

Следобедната програма ще бъде тотално пренаредена, като ще има обособен пояс за деца, за да може програмата да "следва зрителя". 

В момента от БНТ работят усилено по новия ТВ сезон през есента. Най-усилена работа ще се върши в следващите 2-3 месеца, каза Каменаров, а през есента ще бъде обявен и "новият старт".

Утвърдени предавания като "Денят започва с култура" ще останат на местата си в програмата, но изискването на управата е те да станат по-динамични и по-близки до аудиторията

"Това, че са полезни и успешни, не означава, че те не подлежат на еволюция и развитие", каза генералният директор на БНТ. 

В тригодишната визия, представена днес, бе споделено пред СЕМ, че от БНТ искат да наблегнат на инфотеймънт съдържанието - предаванията хем да развличат, хем да информират. В следващите лета националната телевизия ще създаде и нови продукции от този жанр. 

"Обществената телевизия е с нисък рейтинг, именно защото е прекалено обществена и има нужда от оптимизация", категоричен бе Каменаров.

БНТ Свят е каналът, оставен настрани. В него коренни промени няма да има. БНТ HD ще бъде изцяло спортен канал, като в разговора за спортната телевизия Каменаров се оплака, че тази година почти 10 пъти е завишена цената на правата за зимната Олимпиада. 

Ще бъде създаден и канал за култура и образование, който ще ползва предавания, продуцирани от и за БНТ, както и купени външни продукции. 

Каменаров и екипът му имат идеи за икономическо бизнес предаване, както и в края на годината се очаква да бъде обявено предаване от младежи тип - като състезание или куиз. То ще бъде за гимназисти от горни класове, подробности за него ще има вероятно преди новия сезон тази есен. 

Относно финансовата част във визията си Каменаров каза, че моделът ще бъде сменен, така че нещата да се правят според парите, с които медията разполага. Това изказване повдига въпроса досега как са харчени парите, но такъв не бе зададен по време или след заседанието. Каменаров се похвали, че от идването му и полученото допълнително субсидиране в края на годината телевизията е вече с чисти дългове. 

Видно от настроенията сред членовете на СЕМ концепцията на Каменаров им е харесала и е била "изключително професионална". Членовете на Съвета нямаха особени забележки към визията за БНТ. Очаква се от СЕМ в близките дни, чрез писмо, да утвърдят визията за развитие на обществената телевизия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!