Заглушиха сигнала на Хоризонт

Журналистите излизат на протест пред БНР

OFFNews 13 септември 2019 в 08:25 16703 0

Сигналът на Програма "Хоризонт" на Българското национално радио бе заглушен в цялата страна тази сутрин.

Официалният мотив е "техническа профилактика" от 6 до 11 часа. От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева.

Предаването може да бъде чуто само по интернет. Тази сутрин гост в него бе и лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който определи случващото се със Силвия Великова като посегателство срещу свободата на словото в България.

По закон радиото е част от националната сигурност, за да информира гражданите по време на кризи. Затова спирането на сигнала прилича на нарушаване на закона.

"Колегите работят, защото не могат да откажат да изпълняват служебните си задължения. Не можем да си позволим да спрем да информираме обществото, защото явно точно това се цели", заяви пред OFFNews Даниела Късовска, която вчера подаде оставка като шеф на репортерите в "Хоризонт" и тя скорострелно бе приета.

Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита на свободата на словото. Той ще е от 12 часа пред БНР.

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма "Хоризонт" и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да ѝ бъде отнет съдебният ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите ѝ излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено.

Силвия Великова е един от най-добрите съдебни репортери у нас и често е заемала критични позиции спрямо главния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния му наследник Иван Гешев. Самата журналистка обясни, че именно това стои в основата на свалянето ѝ от ефир.

От ръководството на БНР в началото обясняваха, че Великова била освободена, защото длъжностната ѝ характеристика е за редактор, а не за водещ. По-късно, след като водещата бе възстановена, тя е била информирана, че в съдебния ресор в БНР ще има и втори репортер, който да гарантирал плурализъм при отразяването. Това на практика е ясно доказателство, че ръководството на радиото е било подложено на външен натиск от страна на Прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови