Един успял мъж на 27

Кирил Аврамов
10 август 2015 в 20:17 | 22643 |18

В страната на неограничените възможности, наречена „Абсурдистан” (по Ерик Кембъл), човек си ляга и става с усещането за едно безкрайно deja vu. Нещо подобно на сцените от онзи американски филм, в който един тинейджър си беше пожелал да остане завинаги на шестнадесет и за негов ужас, желанието му бе изпълнено – един конкретен ден с абсолютно всички детайли от него се повтаряше безкрай. Той просто попадна в плен на времето и собствената си незрялост. Точно както милата ни татковина попадна в „захвата на държавата” (от англ. “state capture”) в лапите на политико-олигархичните мрежи на пост-социализма.

Deja vue, подобно на нашето общество което сякаш е обречено да наблюдава пасивно едни и същи събития, вярно с малки вариации в сюжета, но с твърдо с безкрайно познат и досаден сюжет. И това се дължи не само на факта, че сутрин пускайки си сутрешната емисия новини от екрана „греят” физиономиите на видни фигури от родния т.нар. „политически елит”, които от повече от двадесет и пет години в сумрака наречен „преход” украсяват публичното пространство, омръзвайки до смърт на наблюдателите.

Не се дължи и на факта, че вечерните емисии и печатните издания продължават ни „приспиват” с обясненията за живота и вселената на същите тези герои. И тук малко лирично отклонение – учудва ли ви изобщо предизвестената смърт на „конвенционалните” печатни издания и завидният рейтинг на Travel Channel, както и на 24 Kitchen, защото честно казано, мен изобщо не.

Та, обратно към deja vue-то на сюжета, който явно сами си пожелахме. Годината е 2013, летни жеги, а обществото е „на нокти” заради един успял мъж на 33, който в публично се обръща към всички нас с нарочна декларация в която пита: „...Коя е моята вина?” и отговаря”...Аз съм на 33 години и съм успял”.

Сега обратно към бъдещето.

Годината е 2015, августовски жеги, а сутрешните и вечерни новини ни предлагат, новина за един друг успял мъж..на 27, който влиза „на скорост” в туристическия бранш, който иначе по думите на татко му Първанов (познат ни с ловните си подвизи с архари и дълго президенстване с цел постигане на „голям енергиен шлем” с Русия) „има малък трудов стаж, но никой не отчита неговият стаж от над 30 години, от които поне 25 са на високо платена работа”.

Нищо, че нещо сметката отпръв поглед нещо не се връзва (вашата банка, би ли ви финансирала милионна покупка, ако доходите ви, па макар и много добри за местните условия, далеч не са достатъчни, ако погледнем съотношението 414 000 лева платени за 7.5 млн лева придобита стойност?), но ние сме спокойни, защото таткото на успелия 27 годишен мъж ни уверява, че „тези неща ще станат ясни в декларацията му за тази година, който той ще подаде през следващата”. А пък и забравих, че естествено никоя финансова институция няма да коментира, защото това са частни отношения между банка и клиент. И правилно.

Само дето „лошият вкус” в устата остава. Не за друго, а защото в страната на младите и успешните очевидно зад всеки млад и успешен мъж, в повечето случаи стои поне по един не толкова млад родител или родителска двойка. А до младите и успешни мъже, за да перифразирам старото клише стоят в съдружие и млади и успешни дами...с неслучайни фамилии.
Вижте само как успешно изглежда и звучи тандемът Първанов-младши и Добрева-младша и кажете честно, не се ли чувствате сигурни за бъдещето, щом то е поверено в ръцете на толкова енергични, млади и успешни хора?
Не бъдете злобни и не бъдете завистливи, а и вие се опитайте да поработите за да постигнете подобен успех, за да могат вашите деца да бъдат също толкова успешни. Или както казва не кой да е, а многоуважаемият г-н Румен Петков (познат ни още като „Запалката” от по-предишни времена): „...Не знам, защо държите темата за сина на президента да присъства във въздуха...:?!

С други думи, понеделник е – действайте и си „налягайте парцалите” в името на по-светлото бъдеще и добруване на децата ви.

Препоръчани материали
Warkraft 14.08 2015 в 14:41 18
+ 3
- 1
Връзката е Марио Николов делото по Сапарaрд.... ако има някой смел да се разреши какви неща още ще излязат.Но...и на Иво Инджов му затвориха устата.
лекар БГ 13.08 2015 в 17:03 17
+ 0
- 0
ДО 15,"жертвеният"-напълно,абсолютно съм солидарен с теб и написаното от теб./или жертвата?/.Пишем и говорим на един език,брат.За едни и същи неща,които са ни потресли и ни потрисат ежедневно.Благодаря ти за отговора.
spirit 13.08 2015 в 16:49 16
+ 15
- 0
Появиха се данни, че едва 2% от българите притежават над 50% от всички спестявания в българската банкова система. От общо 40 млрд. лв. спестявания, 20 млрд. са в ръцете на два процента от населението. Преди време пък стана ясно, че цифром и словом 100 (сто) компании генерират 80% от Брутния вътрешен продукт на държавата. Сто компании правят 65 млрд. лв. приходи от общо 82 млрд. лв. БВП.

Ето това е истинският проблем на държавата. Не механични разделяния и намалявания на мандати на някакви държавни органи. Не пазарлъците под масата за някакви съдебни рокади маскирани като „реформи“. А това – силното концентриране на богатството в ръцете на малцина избрани, докато останалите тънат в потресаваща бедност.

Припомням, че преди известно време авторитетната организация Global Financial Integrity излезе с данни, че ние сме на 33-то място в света по незаконно изтичане на капитали. С други думи, освен че много от богатите си кътат парите в банки, много други просто ги изнасят в чужбина.

Олигархия. Това означава да имаш малцина свръхбогати, които държат 80% от всички парични потоци в страната. Нали не си мислите, че тази класа се е оформила от само себе си? Че това са някакви много умеещи и знаещи хора, а останалите 99% сме просто тъпаци, които не знаят как да изкарат пари? Това е поредната неолиберална лъжа. Много от родните свръхбогати не са станали такива заради личните си качества, а поради близките си отношения с властта. Как да наречем това, освен с термина „олигархия“?

Десетки хиляди компании правят едва 20% от БВП. Това е т.нар. малък и среден бизнес, който би следвало да е гръбнакът на средната класа. Но у нас няма средна класа, няма малък и среден бизнес или неговите мащаби са микроскопични и де факто без значение. Просто големите задушават всичко в прегръдката си. Пуснали са си финансовите прахосмукачки и обират всяка капчица ресурс, който не е част от картела, част от култивираната олигархия.

Това е единственият извод, който можем да си направим от всички данни по темата. Шепата свръхбогаташи у нас притежават почти всичко. Всички останали милиони хора сме просто техни (не)осъзнати служители. Ние се оказваме просто пълнеж, който генерира печалбите на онези, които често даже избягват да плащат данъци.

Междувременно образованието ни е в процес на разпад, фанатици искат да приватизират дори здравеопазването, пенсиите са ужасяващи, младите семейства получават трохички и... всеки се спасява поединично. Държавата се е превърнала в плъх, който се крие по ъглите и яде огризките на богатите си господари. В случай че те подхвърлят въобще някакви огризки.

Трябва да се каже ясно – така вече не може! Не може огромната маса от българските граждани да тъне в черна бедност, а всички ресурси да са концентрирани в ръцете на неколцина послушни и отчитащи се на властта фирми-касички. Не може всеки опит за оформяне на средна класа, всеки опит за излизане от бедността, да бъде мачкан, защото това ще намали богатството на вече преялите. България има нужда от промяна. Иначе вече няма да има България, а просто една територия на оредяващ обслужващ персонал за класата на баснословно богатите

Victimized 11.08 2015 в 19:14 15
+ 29
- 0
До лекар БГ :
Естествено , че под управляващата класа имам предвид , не само правителството в момента , а всички които са се навързали , а те са политици , магистрати , полицаи , митничари и така на татък . Тези и техните деца , са хората с по-равен старт от другите .
Ни най-малко не завиждам , казвам го още веднъж . Просто ме поразява наглостта с която го правят , парадирането за величие и безразличието към проблемите на останалите които се мъчим да дърпаме каруцата в уж "правия път" , а тези които се возят стават все по-тежки и все по-нагли .....
браво 11.08 2015 в 12:56 14
+ 35
- 2
Драги Пешо23:30 10, припомни си народната мъдрост - "сухо здраве жива болест", демек без пари не може и то си е така, а че простата рая проспа 70 години червената мафия да я граби и унищожава и това е така, затова на територията на червената мафия освен червени боклуци, цигани и премрели от глад пенсионери друго почти не остана, а ако почакаме още малко и циганите ще избягат, тук ще си остане само "елита", курвите и гейовете, политическата върхушка, най-тъпите, прости и гламави наследници на БКП - ДС изродите.
Ицо 11.08 2015 в 12:23 13
+ 21
- 0
До 12 да 2 милиона платихме за този сайт. Виж в гуглето даже и самопризнание има. Аз и писах на жената че се подиграва с професията на уеб дизайнерите и трябва да се срамува. Без отговор разбира се.
Шланга 11.08 2015 в 08:37 12
+ 5
- 5
Ицо, това не е сайт а някакъв темплейт с объркани връзки. Като цъкнеш на туитър бутона те препраща на адрес

twitter.com/C:/Users/Vanya Tutcheva/Documents/My Data Sources

Ти сигурен ли си, че на този парцал "Vanya Tutcheva" някой му е дал и един лев?
Risto 11.08 2015 в 07:59 11
+ 74
- 5
Това което не мога да проумея е , защо безгрешния Пръвко се мотае и не излиза с публично обяснение за мръсните си схеми? Този предател- русофил не заслужава нищо освен линч. А за синето чакам да видя кой и как ще го оправдае.Медиите ще го изкарат безгрешен., но то е ясно че в очите на малоумните е много умен и грамотен, та нали е Пръвко младши. Толкова поколения тези гадове се чувстват безнаказани, че наглостта вече се предава по наследство. Много потомствени крадци-комуняги трябва да бъдат заличени за да живне страната!
Пешо 10.08 2015 в 23:30 10
+ 51
- 5
Майната им на парите, важното е да сме здрави!!!
Ицо 10.08 2015 в 22:33 9
+ 107
- 4
Ето ви сайт за който народът плати 2 милиона - it-farmer.bg С децата на агент Гоце е същото - неизвестната им фирма за сайтове поема държавни поръчки, за които ние плащаме. С логото на туризма, което остана неползвано пак същата схема. Така се изпират пари. И оная дъщерята на бившия рефер и кмет с 3 партии в Симитли същата схема - с тотото ние наливаме пари от фишове, а те взимат с един фиш 7 милиона. Чисти пари Yei!