Ядрените заплахи на Путин - блъф или реалност

Дмитрий Чупраков за OFFNews
01 февруари 2023 в 11:32 | 7991 |19
Владимир Путин
Владимир Путин

Опасността от използване на ядрено оръжие от Русия е основният аргумент на противниците на военната помощ на Украйна на Запад.

От време на време чуваме разкази от рода на това, че президентът на Русия е на път да се изчерпи и ще натисне „червения бутон“, така че не бива да се шегуваме с него.

От друга страна, ако се вслушаме в мнението на руски опозиционни политици, изживели целия си зрял живот при режима на Путин, картината е съвсем различна, да не кажем напълно обратна.

Наистина ли са основателни опасенията от използването на ядрени оръжия от Путин или тази заплаха е силно надценена?

Путин, преди всичко, е търговец на страх. Основното му оръжие е страхът и той успешно продава този страх на руснаците в страната от доста години. Ако някога сте били в Русия и сте обсъждали политиката на Путин с по-възрастни руснаци, вероятно сте чували следното отново и отново: „Разбира се, ние не живеем добре и президентът е виновен. Но от друга страна, ако Путин си отиде, изведнъж ще стане още по-зле. Затова нека продължава да управлява, каквото и да става."

Такова невероятно абсурдно и в същото време популярно мнение в Русия се е вкоренило с причина. Ако го няма Путин, тогава:

„Русия веднага ще се разпадне“;

„Тежките времена от 90-те ще се върнат“;

„Ще има терористични атаки“;

„Ще започне война“.

Подобна тактика на сплашване се използва от Кремъл не само във вътрешната, но и във външната политика.

Володин (председател на Държавната дума): „Има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия“

Лошата новина е, че Путин не продава страх на външния пазар от нулата. Той наистина има ядрени оръжия и не просто има, но има много.

Добрата новина е, че наличието на ядрени оръжия не означава, че Путин е готов да ги използва. От самото начало на войната в Украйна Путин „чертае червени линии“, които западният свят не трябваше да пресича.

„Сега няколко важни, много важни думи за онези, които може да се изкушат да се намесят в протичащите събития. Който се опитва да ни пречи и още повече да създава заплахи за страната ни, за народа ни, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до последствия, каквито не сте имали в историята си. Готови сме за всяко развитие на събитията. Всички необходими решения в тази насока са взети. Надявам се, че ще бъда чут“, каза Путин в речта си в първия ден на войната.

Тогава Западът незабавно се намеси, доставяйки на Украйна отбранителни оръжия и по този начин прекрачи тази „червена линия“, но не посмя да направи повече. По-късно Кремъл започна да сменя своите „червени линии” почти всеки месец, а западните страни продължиха да ги прекрачват отново и отново с все по-големи крачки, плавно преминавайки от доставките на бронежилетки и каски към масовите доставки на нападателно оборудване под формата на модерни танкове.

„В случай че се случи нещо подобно (атака срещу Кримския мост), за всички тях там веднага ще настъпи Денят на Страшния съд – много бързо и трудно“, каза Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската Федерация, малко преди атаката на Украйна срещу руските военни обекти в Крим и Кримския мост. Обещаният ден на страшния съд „за всички там“ обаче така и не настъпи. 

Медведев обеща Страшен съд за Украйна в случай на нападение срещу Крим

Путин бързаше да извади „асо“ от ръкава си, когато в първите дни на инвазията, с цел изнудване, даде команда за привеждане на ядрените оръжия в пълна бойна готовност, но не беше дори малко готов да изпълни заканата си и нямаше накъде другаде да вдигне залозите след подобен ход.

Сега изглежда малко вероятно Кремъл да реши да използва ядрено оръжие, тъй като основната цел на Путин на първо място е да запази властта си. И не всички на Запад разбират това. Ако в бъдеще руската армия бъде принудена да напусне всички окупирани територии, Путин пак ще има шанс да остане на власт. Това стана ясно след успешната работа на руската пропаганда да оправдае бягството на руската армия от Херсон, когато успя да успокои публиката си и да не позволи гняв към президента. Няма съмнение, че пропагандата е в състояние да се справи с това в бъдеще, оправдавайки отстъплението дори от Крим.

Рисковете за властта на Путин от поражението на бойното поле в Украйна са относително предвидими и доста управляеми - за разлика от рисковете, свързани с използването на ядрени оръжия, които по никакъв начин няма да помогнат за спечелването на военна победа в Украйна, а ще доведат до твърде непредвидими последици за президента на Русия. Няма съмнение, че той самият разбира това много добре.

„Това не е блъф“: Владимир Путин заплаши Запада с ядрено оръжие6екеr4о

Рейтинг : -39

02.02 2023 в 15:42 19
+ 2
- 0
ДеМбилчо, както винаги, е кратък, точен и убийствено тъп!
Да, ама за сметка на това - често - често...
ДБилиСте

Рейтинг : -4395

02.02 2023 в 12:38 18
+ 0
- 11
А бета боклука избива комплекси и показва тотална липса на мозъчна дейност
alfakentavur

Рейтинг : 2940

02.02 2023 в 08:25 17
+ 12
- 1
Рашистката подлога понеже няма какво да каже, се прави на отворен като във втори клас голямото междучасие.
И като другите рашистки подлоги - следващото ѝ ниво ще е първи клас :D
ДБилиСте

Рейтинг : -4395

02.02 2023 в 03:25 16
+ 0
- 13
Блестящо анал-лизче на на трола боклук по-долу

Ivan Terziysky

Рейтинг : 9020

01.02 2023 в 23:37 15
+ 23
- 0
Ако му стискаше да използва ядрено оръжие ОТДАВНА да го е направил. Имаше (вече станаха!) повече от триста и трийсет причини. ;)
AntiZ

Рейтинг : 9897

01.02 2023 в 18:23 14
+ 34
- 0
Тоя прилича на мъжки полов орган но носи име на женски полов орган. А сега де?!... Справка - снимката най-горе
Борисов

Рейтинг : 2000

01.02 2023 в 17:58 13
+ 0
- 22
Да се чуди човек защо се произвеждат оръжия (разходи за производство и поддръжка),ако никога няма да се използват и не могат да променят посоката на военен конфликт?
-Че то И украинският президент, говореше за ядрени оръжия преди нахлуването на руските войски в Украйна.
А дали руснаците са в състояние да използват при неотложна необходимост всички видове оръжия които притежават е по добре да не виждаме.
До тук, всички основни "предупреждения" се реализират в контролиран обем.
( в историята има доказателства ,че други и при липса на обективна необходимост са ползвали ядрени заряди).
Не бих заложил ,че поетапното вдигане на "мизата" е толкова безопасно...
ДБилиСте

Рейтинг : -4395

01.02 2023 в 17:47 12
+ 0
- 34
Джендер, амебо както вече се разбрахме не се опитвай да мислиш, защото не можеш. Като идем в Рая ще го мислим, амебите е ясно че ще станете на първична супа в казана на рогатия
Октим

Рейтинг : -80

01.02 2023 в 17:38 11
+ 32
- 0
Ако блатният плъх го е страх (а и съм сигурен, че много го е шубе) да се самоубие ... нека натисне червеното копче! Тогава останалият свят няма да прости нито на него, нито на долнопробното му племе от изродени орки!
Джендо Джедев

Рейтинг : 725

01.02 2023 в 16:45 10
+ 33
- 0
Дебилчо,

Вярно, че Батюшката (или пък някой друг идиот от тия около него) убеждаваше крепостниците, че като пукнат щели да отидат в рая. И ония вярват.... Хахахахахахаха! Между тях и ИДИЛ няма особена разлика - на ония им обещават девици, на вас - водка... :D
Всички коментари