Всички сме за Дуйсбург

Калин Терзийски | 11 август 2017 в 11:20 | 4101 |4

Да, днес прочетох нещо, което породи в мене невесела поредица от мисли. Всъщност – кое ли, прочетено в медиите, ни кара да мислим за весели и приятни неща? Може би прогнозата за времето? Не, българинът има такава нагласа, че когато е много студено и се затопли, той казва: не е нормално по това време да е топло! Ужас! - въпреки, че се е оплаквал кански от студа; а когато от горещо стане прохладно, той казва: „това гадно време пак се развали!”.

Но да не укорявам медиите. Все пак и аз, когато видя плашещо или направо ужасяващо заглавие, се зачитам именно в материала под него, а не в някой друг. Човек е вечно и сладостно привлечен от ужасите, особено когато не се случват на него. Дайте ни публични екзекуции и риалититата ще станат дълбоко непопулярни. Да, такива ми ти работи.

Та така – прочетох, че министър от правителството на Северен Рейн-Вестфалия, някой си Щамп, най-вероятно щампован в грамаден рурски завод за светли метали, заявил, че е редно парите, които се дават на Румъния и на България за интегриране на ромските общности, да се пренасочат към Дортмунд и Дуйсбург. Защото там живеят хиляди българи и румънци, които всъщност били предимно цигани.

И докато в Румъния и България не се правело нищо за интегрирането на парите... ох, простете, на ромите в общността, то в Рейн-Вестфалия се правело.

Това изявление в първия момент ми се стори нахално. Замислих се: та не беше ли Рейн-Вестфалия най-силно развитата индустриална зона в света (като не броим китайските, защото те така или иначе са създадени от извънземни)? Следователно би трябвало тази област да е и една от най-богатите в света... Пък да вземеш от бедни и да дадеш на богатите е някак... нахално! О, горките ние бедни българчета, които имаме едва два пъти повече автомобили на глава от населението отколкото холандците! Освен това – поразрових се и открих, че в Дуйсбург българите са малко повече от 4 хиляди, а румънците – малко над 5 хиляди. Колко от тях са роми, не пишеше. Казах си – все пак в България живеят 750 хиляди роми. Няма ли да им дойде малко множко на дуйсбургчани да лапнат парите, определени за 750 хиляди, за да интегрират 4 хиляди?

Но после се замислих за други неща. Щамп беше казал в изявлението си, че България и Румъния не използват парите за реална интеграция на ромското население. Веднага в мозъка ми, свикнал да открива във всичко, направено в България, някакво мошеничество, щракна представа. За чиновници и разни тям подобни интегратори, които си купуват последни модели BMW с парите за интеграция. Сигурен съм, че тази представа не е далечна за много от българите.
Не знам – казах си – колко добре ги интегрират ромите в Дуйсбург, но добре виждам колко ги интегрират в България. Малко, клонящо към никак.

Не че не се правят показни усилия. Това са усилия да се демонстрира нещо, което всъщност не съществува. Ромите в България са склонни към три неща: 1. фалшиви и неискрено позитивни изявления от сорта на „ние сме българи, ние искаме да живеем в разбирателство, смятаме България за наша родина”; 2. дълбоко отчуждение и негодувание срещу българите и особено срещу „българските” – тоест - чуждите държавни институции; и 3. изнудваческата легенда за „дискриминация” – много удобна в случаите, когато те подгонят, защото не си плащаш тока.

Циганските деца – както е казал в изявлението си Щамп - наистина не ходят на училище. И никой не е в състояние да ги принуди да го правят. А ако все пак ходят, то там не научават нищо. Повечето излизат функционално неграмотни, тоест – способни да преживяват единствено от най-нискоквалифициран труд. Или чрез кражби и проституция. И това е известно на всички.

Казах – никой не може да ги принуди да ходят на училище. Имах предвид – образователната администрация не е способна да принуди родителите да убедят децата си да ходят на училище. Така звучи по-политически коректно. Но как тази администрация е способна да принуди българските родители, а ромските – не? Българските родители трябва да плащат всевъзможни прищевки на образователната система – учебни помагала, зелени училища, всякакви измишльотини... и българските родители – както винаги - са сравнително послушни и изпълнителни.

Веднъж социалният антрополог, моят приятел Харалан Александров каза нещо доста забавно, макар че го каза на официален форум, на който присъстваше и Бойко Борисов. Той каза, че при едно от пътешествията си из район с много роми чул много интересно обяснение за това защо ромските деца (от това населено място) отсъстват често от училище. Родителите-роми му обяснили: "Ами децата стоят до късно, гледат телевизия. На сутринта им се спи. И на нас ни е жал да ги будиме!"

Милият Харалан, склонен да оправдава всекиго, обобщи, че най-вероятно тия семейства имат само една стая и децата няма как – стоят до късно, докато родителите им гледат телевизия. А после не ходят на училище и не се интегрират в обществото.
Замислих се: Каква е тая власт със своята полиция, жандармерия, администрация с безброй подразделения и раздут като насмукал се кърлеж бюджет, която не може да упражни контрол над едни обикновени, необразовани, простички хора – които безхитростно обясняват, че на децата им се спи?

Как тая власт може да задържи – това е съвсем произволен пример, но ми дойде силно и спонтанно – как може да задържи едно правителство като това на Орешарски – мразено и непоносимо за цял народ една година – мобилизирайки всичките си властови ресурси, а не може да накара едни циганчета да ходят на училище?!

Някой, който ме мрази, ще каже: Е, ти искаш децата с жандармерия ли да ги водим на училище?

Не, не естествено. Но властта си е една. Апаратът за упражняване на контрол и „убеждаване”, за принуждаване на хората е един и същ. Администрацията с всичките и подразделения може да спъва цялата българска свободна инициатива и да печели милиони от корупционни практики, а не може да накара едни циганета да ходят на училище?! Смешно, нереалистично някак... Защото сутрин им се спяло...

Не мога да правя изводи. Бих могъл да кажа: Най-вероятно на някого, на някаква група от хора, е изгодно да не се интегрират ромите. Възможно е...

Но това са изводи, които се доближават до параноята.

Знам едно: Българите са разделени на две. Едни, които не смеят да си признаят, дори пред себе си, че изпитват недобро чувство към ромите (защото ще влязат в категорията на злите расисти). И други, които отявлено изпитват лошо чувство към ромите.

А това е така, замислих се, защото представата за ром или по-правилно – за циганин - е такава: мургав, съмнителен, лъжлив, необразован, склонен към престъпления човек.

Апропо: мнението на циганите за българите и „тяхната държава” не е по-добро.

Изграждането на тия нагласи и мнения започва в най-ранна възраст. Заради абсолютно неуспешната, нарочно или заради ужасна немарливост провалена интеграция. За която европейските фондове ни дават над пет милиарда евро. Не на нас, впрочем, а на България.

Ето защо по едно време се замислих: Дали министър Щамп не е прав?

Препоръчани материали
helleborus

Рейтинг : -887

15.08 2017 в 20:30 4
+ 1
- 4
Дискриминация ли? Правят я първо ромските организации и защитници. Когато започнете да помагате на хората без да ги дискриминирате, тогава и за негативните прояви може да искате да се говори така. Но когато помагате конкретно на циганите, вие ги отделяте етнически от останалите, защото били имали специални нужди, специални проблеми, наливат се специални средства. Няма как тогава да се обвиняват хората, когато искат да се разграничат и когато се вземат мерки за лошите им прояви. Защо трябва децата на родители с висше образование, които душа дават за тях и обучението им, полагат перфектни грижи, да бъдат тикани в държавни институции, само защото за циганските деца това е полезно? За един може да е полезно, за друг може да е вредно. След като държавата диференцира грижите си, да диференцира рестрикциите. Дискриминацията вече е направена, когато говорим за ромско включване, а не човешко или общочовешко. Когато говорим за правата на малцинствата е същото, правата са човешки, а не турски.
Hissarion

Рейтинг : 3165

14.08 2017 в 13:57 3
+ 0
- 1
Ами освен да сезираме КЗД за този текст, друго не се сещам. Художествените му качества са нулеви. Поне малко реклама да си направи Терзиев чрез скандал, че иначе не може.
helleborus

Рейтинг : -887

11.08 2017 в 16:00 2
+ 1
- 4
Оттам нататък, един трудолюбив и почтен човек, трябва да има работа. Пред полагането на труд не е човешко да има пречки! Защото дава хляба, а да забраниш хляба е като да забраниш въздуха или да извършиш убийство. Ти може да мислиш, че си много модерен, като забраняваш на агенциите по заетостта да назначават хора без средно образование, обаче не си модерен, а нарушаваш основно човешко право, правото на труд, което е равно на правото да съществуваш. Когато опцията на хората, включително циганите е, да полагат по-тежък, неквалифициран труд или да се учат, част от тях ще имат вътрешна мотивация за учене, това е целта ни. Но не може да се отнема правото на труд на останалите. В свят, в който има безработни адвокати или архитекти, циганина не е чак толкова глупав, за да не е наясно, че малцина работят онова, което са учили, а повечето българи и без друго вършат дейност, която не са научили в училище - сервитьори, продавачи, таксиджии, търговци, строители...
helleborus

Рейтинг : -887

11.08 2017 в 15:48 1
+ 1
- 4
Образованието от академичен тип не може да се получи без вътрешна мотивация. Но не то е определящото за Човека. Първите две стъпки са да придобиеш практически умения и да развиеш интелекта си до там, че да си добър и почтен човек. Във времето е било така, практическите умения се получават чрез помощта, която децата оказват на родителите си в ежедневните им многобройни дейности, а интелектуалното развитие започва с възпитанието в традиционните норми за добро и зло. Чрез приказките, чрез наблюдение на отношенията между големите. Работодателите ще убият за такива служители - трудолюбиви, сръчни и с морал! Но точно такива хора днес липсват, защото образованието, каквото е, не изгражда такива хора. Мозайките и куклите не гарантират трудолюбие и дисциплина, а общуването с невръстни в детската градина не учи на морални ценности. Академичното образование не ни прави почтени хора или служители! Защо е издигнато в култ?