Благодатният огън слезе в църквата на Божи гроб в Ерусалим (Видео)

OFFNews 18 април 2020 в 16:11 5572 0

Благодатният огън слезе малко преди 14 часа в църквата "Възкресение Христово" в Ерусалим – мястото, където според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал божия син Исус Христос.

Православните християни вярват, че това запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин.

Тази година заради пандемията от COVID-19 ритуалът се проведе в присъствието на десетима свещенослужители, които бяха с маски. На събитието липсваха и хилядите вярващи, които обикновено пристигат от целия свят.

Представителите на Българската православна църква също не отидоха в Ерусалим за Благодатния огън. Светият Синод каза, че страната ни ще посрещне Възкресение с благодатен огън, запазен от миналата година. Синодът препоръча средствата, които бяха предвидени за полета до Тел Авив с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Кадрите от излъчването на живо на Йерусалимската патриаршия показаха свещеници от гръцката, арменската и епископската църква, облечени в черни раса и със сини предпазни маски на лицата пред запечатаната дървена врата на гробницата.

Подготовката за чакането на Благодатния или Свещен огън започва още от сутринта. Всяка година параклисът внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. След което вратите внимателно се запечатват с голяма пита пчелен восък. 

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата.

По традиция всяка година патриархът на Йерусалим изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни като България и Гърция. Само православните християни получават Благодатния огън и го раздават на другите деноминации.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!