Димитров: От януари ТЕЦ Бобов дол не е изгорил и килограм отпадъци

OFFNews 29 май 2020 в 11:41 2288 0

"Ние спряхме мощностите в ТЕЦ "Бобов дол". От януари заводът не е изгорил един килограм отпадъци", заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Нова телевизия.

Той обясни, че световната тенденция е, ако ТЕЦ-ът е на въглища, да премине на био гориво, а оттам на RDF, за да е по-чист въздухът и накрая - на газ. В момента се опитваме да ги принудим да преминат на газ и имаме 14 месеца, но това хич не е лесно нито административно, финансово, икономически, както и инвестиционно.

"Засега Бобов дол си остава на въглища", добави министърът. 

В края на януари месец след инспекция в ТЕЦ "Бобов дол", Димитров обяви, че е разпоредил на РИОСВ – Перник да изпрати принудителна административна мярка до ТЕЦ-а, за да спре изгарянето на отпадъци и предприятието ще продължи да гори въглища. Димитров добави, че видеонаблюдението на ТЕЦ-а е показало, че предприятието изгаря отпадъци и не спазва препоръките. От думите му стана ясно, че отпадъците не са вредни и не са опасни. Междувременно стана ясно, че две от топлоцентралите на Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", официално ще горят по 70 хил. тона RDF годишно от софийския завод за отпадъци. Това се разбра от сключения тригодишен договор на стойност 14.8 млн. лв. без ДДС между Столичната община и обединението между двете централи - "БДТ Садината", а информацията за въпросното споразумение беше публикувана в Агенцията по обществени поръчки, а самото решение за възлагане е от 9 януари.

Месец по-късно главният прокурор Иван Гешев обяви, че ТЕЦ "Бобов дол" е горил боклук, смесен с въглища. Второто нарушение е, че е изтекло разрешителното да гори какъвто и да е боклук, а третото нарушение е за нерегламентирано складиране на отпадъци. Междувременно беше и арестуван шефът на ТЕЦ-а Емил Христов. В средата на април самият Христов написа писмо до Гешев, в което казва, че повече няма да гори отпадъци. 

Относно това дали има създадени условия за проверка и горене на боклук, който е забранен, Димитров обясни, че е платил от джоба си за един център, който да наблюдава вноса в България. Той каза, че е обсъдил проблемите, притесненията и какво предстои да се направи с главния прокурор и премиера.

Екоминистърът подчерта, че е създадена стройна схема и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. "Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме", категоричен е той. 

Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев и разговарят. Той обясни, че за 40 дни са успели да овладеят границите, както и да се разберат с бизнеса, който внася отпадъци – легално от чужбина, вноса да става през пристанищата, както и с влакове и под контрол. 

Министърът на околната среда и водите не знае за уволнявани от ведомството служители, които отказвали да съдействат в престъпна схема, в която според прокуратурата участвал, един от заместниците му - Красимир Живков. 

Вчера стана беше проведена акция на територията на цялата страна, в това число и в сградата на екоминистерството в София и в дома на Живков в Ботевград. След нея бяха арестувани шестима души, сред които зам.-министърът и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Акцията бе продължение на започналото в началото на годината разследване за внос на опасни отпадъци у нас. 

Екоминистърът допълни, че е заел поста при подобна акция, в която изведоха предишественика му Нено Димов. "Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен – веднага да идва", категоричен е той.

Относно водният режим в Перник, Димитров каза, че разрешава да нямат режим.  

"Ако язовир Студена е на 20 млн. куб. вода и взимат по милион, милион и 400 куб. вода, ще имат за година и после идва новата вода, което означава, че Перник вода ще има", добави той. 

По отношение на топлата вода в Перник, Димитров обясни, че има шламохранилище, което е трябвало от 10 години да бъде закрито. "Половината жители казват, "закрийте го", а другата половина "нямаме топла вода", е срязахме тръбата и закрихме хранилището. То повече няма да съществува, сега ТЕЦ-ът работи отново на въглища в авариен режим", каза екоминистърът. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!