Иванчева поиска медиите да видят условията в ареста

OFFNews
26 ноември 2018 в 19:09 | 5191 |1

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместникът ѝ Боряна Петрова поискаха медиите да видят условията в ареста на "Майор Векилски" № 2.

Двете изпратиха писмо до правосъдния министър Цецка Цачева, омбудсмана Мая Манолова и представителите на медиите. В него те говорят за системно нарушаване на законите и на човешките права на стотици хора, както и за безстопанственост и разпиляване на бюджетни средства. 

"Ако опишем всички издевателства и лоши условия, ще запълним няколко тома. Затова, за да се види обективната истина, предлагаме медиите да дойдат и да видят всички килии, бани и общи помещения", пише в писмото им. 

По-рано днес Министерството на правосъдието описаха условията в ареста, а представеното от ведомството противоречи на думите на Иванчева и Петрова. Затова двете жени настояват всички отговорни институции и медиите да посетят ареста и да видят какви са условията с очите си. 

Ето какво пише в писмото на Иванчева и Петрова:

В писмо рег. №10963/6.11.2018г. Главният директор на ГДИН твърди, че в килиите в арест “м-р Г. Векилски” (цитираме) “Прозорците са отваряеми, което осигурява достъп до пряка слънчева слветлина и свеж въздух”.

Категорично заявяваме, че това НЕ Е вярно. Прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни. Каним всички отговорни институции и медиите да дойдат и да видят с очите си.

В житейски смисъл директорът на ГДИН лъже, а от юридическа гледна точка той е съставил и подписал документ с невярно съдържание и трябва да понесе отговорност. Той трябва да освободи високата и отговорна позиция, която заема. Главният директор на ГДИН ръководи и поощрява безобразията в софийските арести - системно нарушаване на законите в Република България, нарушаване на човешките права на стотици хора, безстопанственост и разпиляване на бюджетни средства, като потенциалните щети са за милиони левове.

Затова настояваме и другите отговорни лица - Началник ОСИН- гр. София и Началник сектор “Арести” също да подадат оставка.

Накратко най-съществените нарушения са:
В нарушение на чл. 248 от ЗИНЗС (Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража) стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени (без да попадат в хипотезите на ал. 1, т. 1 и 2 от цитирания член), без да се издават индивидуални заповеди, изискуеми по ал. 2 и арестантите са лишени от правата си за съдебен контрол, гарантирани от чл. 248, ал. 4 и при условията и по реда на чл. 111 ЗИНЗС.

Реално всички арестувани, дори най-кротките и с най-леки обвинения, са третирани като осъдени с доживотна присъда убийци. Припомняме, че това са неосъдени лица и, че в България все още не са отменени нито презумпцията за невинност, нито правовият ред. ЗИНЗС е приет преди почти 10 години и е време и най-бавната администрация да започне да го спазва.

2. Нарушаване на чл. 3 и чл. 43, ал. 2, изр. последно от ЗИНЗС, чл. 3 от Европейската конвенция за човешките права и основни свободи (ЕКПЧ) и чл. 9 от МПГПП (Международен пакт за граждански и политически права), т.е. липса на условия, които да запазват физическото и психическо здраве, подлагане на изтезания, на нечовешко, жестоко и унизително отношение.

Ако опишем всички издевателства и лоши условия ще запълним няколко тома. Затова, за да се види обективната истина, предлагаме медиите да дойдат и да видят всички килии, бани и общи помещения.

3. Безстопанственост, разпиляване на бюджетни средства и некачествени ремонти.
Сградата на ареста не се поддържа и се руши, външната мазилка пада, по фасадата растат дървета. Течовете от канализацията са повсеместни и от години - това е опасно за конструкцията на сградата. Липсва поддържане - в банята има 2 развалени кранчета и всеки ден се пилеят тонове питейна вода и стотици левове отиват в канала. Смяната им струва 5-10 лв, но вече почти 8 месеца на ръководството не му пука.  В килията ни беше направен ремонт, който е некачествен, течът не е отстранен, на 22 ноември отново имаше наводнение с мръсна вода. Никой не търси гаранции от изпълнителя, не се прави ремонт на ремонта.  Тази безстопанственост влошава състоянието на сградата. Ремонтите ще струва все по-скъпо и по-скъпо. Или ще трябва да се вложат милиони, или ще се наложи да бъде разрушена, а на нейно място да изникнат небостъргачи (апетитните парцели почти в центъра на София са малко).

4. Не на последно място поради лошите условия в арестите и нарушаване на човешките права България ще трябва да плати милиони левове обезщетения на пострадалите. Ще плащаме двойно, защото ще се наложи и да се платят ремонтите.

5. Относно жалбите - в началото част от тях “уж” се губеха или директно ни ги връщаха с “приятелска препоръка” да ги оттеглим, защото ще стоим дълго време и не е добре да настройваме охранителите и ръководството. Не само трима, повече задържани пускаха по 1-2 жалби и се отказваха, защото нямаше ефект - ръководството на ОСИН упорито отказва да реши важните проблеми. Но ние сме упорити и тези откази ни мотивираха да пишем отново и отново, да сезираме и по-високите нива, за да се върне доверието в институциите и за да може истината да излезе извън стените на арест “Векилски”. А истината ни прави свободни.

Препоръчани материали
безпартийна

Рейтинг : 665

26.11 2018 в 20:23 1
+ 7
- 0
Ясно е, че ако оживеят в тези условия, Иванчева и Петрова ще съдят страната в Страсбург. Аз не знам дали и сега не могат да я съдят. Присъдата от ЕСПЧ ще плащаме ние, гражданите. А граждани ли сме, когато обвинени, но неосъдени, месеци наред живеят в нечовешки условия? Когато други обвинени в пране за милиони се разхождат на свобода? Или както се казва, за кокошка няма прошка, за милиони няма закони.