Изнасят 110 тона опасен серовъглерод от района на 'Химко' - Враца

OFFNews 18 май 2019 в 18:40 5338 1

110 тона опасен серовъглерод ще бъде изнесен от района на неработещия от 20 години торов завод "Химко" във Враца.

Цистерните, които създават риск за населението, да бъдат изнесени в най-кратък срок при спазване на мерки за безопасност реши собственикът на базата - депутатът от ГЕРБ Станислав Попов, влязъл в Народното събрание на мястото на регионалния министър Петя Аврамова. Неговата фирма "Камибо" е собственикът.

Решението бе взето след репортаж на bTV вчера, след който премиерът Борисов разпоредил да се вземат спешни мерки. В противен случай Попов нямало да бъде повече депутат.

Самият той уверява, че няма опасност за населението.

Цистерните се съхраняват под вода на площадката към ТЕЦ-а и изваждането им крие риск. Ако от някоя има теч, може да последва взрив във въздуха.

"Над 20 години това вещество е съхранявано тук и не е имало нито един инцидент. Взел съм решение това вещество да бъде абсолютно извозено. Преговаря се с две фирми. Едната проявява интерес да го използва, заради което тя си прави проби и веществото се сертифицира. Ако не се разберем с тази, другата фирма директно сме се разбрали с нея да го извози и те ще си го утилизират. Ще бъде осигурена фирма, която ще замерва редовно изпаренията всеки ден докато бъде извозено веществото", заяви Попов пред БНТ.

Проблемът със складираните химикали ще бъде решен в най-кратки срокове, заявиха кметът на Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

19.05 2019 в 02:56

:)))))) И пак Борисов, Целият в Бяло, Спасява примрялото население!
Верно вече залита повече и от цвинокио:))
Борисов бе, а кво и КОГА, най-накрая ще направиш със смъртно отровният серовород в Черно море? А то Туризмът е в опастност, и нато - също! Че и руснаците дебнат, и вече също са пропълзели тъдява. Батка, спаси ни!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!