Макрон нареди на французите да останат по домовете си, в Германия затварят магазини

Не може да се влиза в Канада и Русия, нови мерки срещу коронавируса има в Швейцария, Беларус, Узбекистан, Индия, Малайзия и др.

OFFNews 16 март 2020 в 23:22 6817 0

Снимка Pixabay

Още държави налагат органичения на придвижването през границите им, съобщава МВнР.

Канада затвори днес границите си за всички чуждестранни граждани. Изключение ще се прави само за граждани на САЩ. Затварянето няма да засегне търговията на страната.

Русия: Страната ще ограничи достъпа на чужди граждани на територията си от 0:00 ч. на 18 март до 1 май 2020 г.

Ограничението за влизане в страната няма да важи за водачи на ТИР-ове, екипажи на въздушния, железопътния, морския и речния транспорт, членове на официални делегации, служители на дипломатически и консулски представителства в Руската федерация. В изключенията влизат и хора с дипломатически, служебни и обикновени частни визи, издадени във връзка с кончината на роднини, хора, постоянно пребиваващи на територията на Русия, както и такива, преминаващи транзитно през летищата.

Германия затваря повечето магазини и въвежда забрана за събиране на места за вероизповедание. Ще работят само супермаркетите и други магазини за хранителни стоки, аптеките, пощенските станции, спестовните каси и фризьорските салони. Ресторантите ще бъдат затворени след 18 ч. Баровете, дискотеките, театрите, концертните зали, музеите също ще бъдат затворени на цялата територия на Германия.

Нощувки в страната няма да бъдат разрешени за туристически цели.

Франция налага карантина, според която се забраняват всякакви събирания и излизания. Само хранителните магазини и аптеки ще работят.

Президентът Еманюел Макрон обяви обръщение към французите, че страната е в състояние "на война". Той нареди на сънародниците си да останат по домовете си и каза, че ще има наказания за неспазващите карантината.

Париж затваря парковете до второ нареждане, за да намали риска от заразяване.

Швейцария взе решение, че на 17 март в страната влиза в сила извънредно положение. Влизането е разрешено само на швейцарски граждани, чужденци с разрешено пребиваване в Швейцария и трансгранични работници.

Все още полетите към България не са отменени. Отменени са полетите към Италия и Испания.

Само магазините от първа необходимост в страната ще бъдат отворени, както и аптеки, дрогерии, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари. Призовава се цялото население да спазва наложените рестрикции.

На сайта на Федералния офис по здравеопазване ежедневно се помества информация за ситуацията в Швейцария: https://www.bag.admin.ch/covid-2019

В Беларус са затворени границите с Полша, Украйна, Литва и Русия. Очаква се от 17 март 2020 г. границата с Латвия също да бъде затворена.

Националната авиокомпания „Белавиа“ е отменила полетите си до 25 държави.

В Узбекистан от 16 март Узбекистан затвори всички пътнически авиационни и автомобилни връзки. Железопътните пътнически връзки ще бъдат затворени след три дни. Забрана има за влизане на чуждестранни граждани в страната. Няма забрана за напускане на чуждестранни граждани, намиращи се в Узбекистан.

Посолството на България в Ташкент предупреждава българските граждани, които имат намерение да пътуват към Узбекистан, че в страната официално има регистрирани случаи на заразени с болестта COVID-19. Въздушните и сухопътни граници /без железопътния транспорт засега/ са затворени за чужденци от 16 март 2020г.

В Република Корея правителство взе решение от 16 март, понеделник, да въведе специални процедури и по-стриктни гранични проверки за чужди (за всички видове паспорти) и южнокорейски граждани, които са посетили Европа през предходните 14 дни преди влизане на южнокорейска територия. Подчертава се, че това не са рестрикции за влизане в страната. Мерките ще включват специални коридори за пристигащите, проверка на температурата, попълване на информационна карта с координати за контакт в страната, качване на специална апликация за самодиагностика на телефона и подаване на информация за здравословното състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

Саудитска Арабия: Саудитската пристанищна агенция временно забранява морските превози към 50 държави (27-те държави-членки на ЕС, Швейцария, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Оман, Ирак, Ливан, Сирия, Египет, Южна Корея, Китай, Индия, Пакистан, Турция, Еритрея, Шри Ланка, Етиопия, Кения, Судан, Джибути, Сомалия, Южен Судан и Филипините). Забраната не важи за търговските, товарни и карго пратки.

Забранява се работата на обществените пазари и паркове, увеселителните центрове, фризьорските и козметични салони, както и магазините в МОЛ-овете, освен аптеките и хранителните магазини – супермаркети и хипермаркети. На ресторантите и кафенетата се позволява да приемат поръчки на храна за вкъщи, както и да извършват доставки.

На всички пристигнали в кралството след 13 март се налага двуседмична домашна изолация.

Индия обяви за невалидни всички издадени визи, считано от 13 март 2020 г. до 15 април 2020 г. Изключение се прави за дипломатическите и служебните визи, тези на служители на ООН и международни организации, работните визи и тези на членовете на авиоекипажи. Медицинският преглед при пристигане е задължителен. Чуждите граждани, който възнамеряват да пътуват до Индия по основателна причина, могат да се свържат с най-близката индийска мисия.

Визите на всички чужденци, които вече са в Индия, остават валидни.

На интернет страницата на Министерството на здравеопазването и семейното благосъстояние /МЗСБ/: https://www.mohfw.gov.in са публикувани препоръки към гражданите и информация за мерките на индийските власти за предотвратяване разпространението на COVID-19.

При здравословни оплаквания гражданите могат да се свържат с МЗСБ на денонощния телефон +91 113 978 046 или на email: [email protected].

Малдиви: Всички пътници и екипажи с история на пътуване през последните 14 дни до Китай, Иран, Италия, Южна Кория, Бангладеш, Испания и някои райони на Франция няма да могат да влизат и да преминават транзитно през Малдивите.

Всички туристически екскурзии се спират до второ нареждане. Забраняват се всякакви пътувания от курорти до обитавани острови и обратно за 14 дни. Чужденците, които вече са в хотели и къщи за гости, могат да останат до приключване на срока на резервацията им.

Актуална информация се подава на сайта на Министерството на здравеопазването: https://covid19.health.gov.mv/en/

Шри Ланка: От 14 март 2020 г. страната спря предоставянето на визи при пристигане в страната до второ нареждане, чрез електронната система ЕТА за притежателите на обикновени паспорти, с изключение на страните, освободени от ЕТА (Сингапур, Малдивите и Сайшелите). Това решение не важи за притежателите на дипломатически, официални и служебни паспорти.

Всички видове вече издадени визи, разрешителни за кацане за граждани на Южна Корея, Иран, Италия, Катар, Бахрейн, Франция, Испания, Германия, Дания, Нидерландия, Швеция и Австрия са отменени за срок от 14 дни няма да бъдат допускани до територията на страната до 29.03.2020 г. Това се отнася и за гражданите на тези страни и с история на пътуванията до изброените страни през последните 14 дни.

На страницата на Министерството на здравеопазването се публикува актуална информация и препоръки, във връзка с епидемията от COVID-19: http://www.epid.gov.lk/web/index.php?lang=en

Бангладеш: МВнР на страната информира, че всички пътници от Европа, без Великобритания няма да бъдат допускани до територията на Бангладеш. До второ нареждане всички пътници, пристигащи от други засегнати от COVID-19 страни се поставят по карантина за 14 дни. Спира се издаването на всички визи, издавани при пристигане. Чужденците, пребиваващи в страната имат възможност да удължат визите си с три месеца.

Малайзия: С цел възпиране на разпространението на новия коронавирус всички международни срещи, спортни, социални и религиозни събития ще бъдат отменени или отложени след началото на април.

За каквато и да е информация по COVID-19 в Малайзия може да се правят телефонни обаждания на CPRC Infoline 03-8881 0200/03-8881 0700 или да се отправят запитвания по телефонната поща на e-mail адрес: [email protected], а при нарушения на разписанието на полети до различни градове в Малайзия и необходимост от нови резервации може да се осъществи контакт с Global Contact Center: на телефон 1-300-88-3000 (вътре в Малайзия) +603 7843 3000 (извън Малайзия).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови