Перник ще има вода по 6 часа на ден, селата - през ден

Властта няма предства как да реши водната криза в областния град

Светослав Метанов
10 декември 2019 в 17:14 | 3229 |4

Нов, по-жесток режим на водата в Перник ще влезе в сила в четвъртък. Това стана ясно след среща на регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с кмета на Перник Станислав Владимиров. Утре във ВиК дружеството на областния град ще бъде назначен нов прокурист, който трябва да предостави нов график на режима за одобрение на Владимиров. Идеята е перничани да имат вода веднъж дневно между 16 часа и 22 часа, а част от селата ще имат вода през ден. До тук се стигна заради огромното разминаване между притока и оттока на язовир Студена. Във водоема влизат до 50 л. в секунда, а изтичат седем пъти повече - 350 л. в секунда.

Според министър Аврамова все още няма идея, но се търсят различни варианти за алтернативно водоснабдяване на града. Към момента не знаем, коя идея ще стане най-бързо и ще е най-удачна, призна тя. Видимо недоволен от ситуацията бе кмета Владимиров. От последната ни среща, на която бяха поети ангажименти от МРРБ не сме мръднали и на сантиметър в правилната посока. По-болезненият режим обаче е належащ, каза Владимиров. Той се надява новото ръководство на ВиК Перник да по-компетентно. Според него режимът на водата, който е в сила, не се е спазвал. Вероятно от други ВиК дружества към Перник ще бъдат изпратени водоноски. Според министър Аврамова, при ниски температури те не са добър вариант, тъй като водата замръзвала. Нанков за пореден път отрече вода от язовир Студена да е била изпускана заради ремонта на язовирната стена. Това за последно се е случвало през 2018 г. при обем на язовира от 20 млн. куб. м. В момента във водоема имало около 4 млн. куб. м. вода. Това е близо до санитарния минимум. 

Владимиров каза, че ще следи много внимателно за изпълнението на режима и дали перничани ще имат качествена вода в часовете в която я има. Според Аврамова досегашния режим е бил крайно неефективен и няма никаква икономии на вода, защото заради амортизираната ВиК мрежа са се увеличили авариите, до 13-15 дневно. За това било неудачно да се спира водата два пъти дневно.

Hihi1981

Рейтинг : 3817

11.12 2019 в 09:51 4
+ 3
- 0
И пак няма Виновни!!!Къде е водата???
Симеон Александров

Рейтинг : 1005

11.12 2019 в 03:03 3
+ 5
- 0
Бат Бойко,тия двамата балбукатори
Регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков незабавно,ги преназначи в "Министерството
на картофите"
zuljin

Рейтинг : 3343

10.12 2019 в 20:15 2
+ 3
- 0
Вдигнете им цената петкратно, въведете такса потребление и данък питейна вода. Също така може и глоби за преразход да начислявате. Нали така решавате всички проблеми МИЛИЦИОНЕРИ ПРОСТИ!!!
Filipova

Рейтинг : 1000

10.12 2019 в 17:34 1
+ 2
- 0
Водната криза е поредно доказателство, че властта може да създава проблеми, но не и да ги решава.