Протести в страната отново блокираха пътища

OFFnews 25 ноември 2018 в 14:22 5136 0

Протести в страната отново блокираха пътища

Снимка Фокус

Поредната вълна от протести в неделя доведе отново до блокада на пътища в страната.

И двете платна на магистрала „Хемус“, при пътен възел Каспичан, както и първокласният път Русе - Варна, който минава над нея, са блокирани от жива верига на протестиращи от Шумен, Разград и Търговище, съобщава БНР. В резултат се образуваха дълги колони от чакащи да преминат автомобили и в двете посоки.

По-рано днес протестиращите блокираха за кратко движението по мъгестралата на пътен възел "Белокопитово".

Около 100 протестиращи срещу високите цени на горивата затвориха пътен възел Петолъчката в посока Бургас. Намеренията на протестиращите са да блокират отбивката за котел. Протестиращите забиха кръст на Петолъчката, като знак, че им е изчерпано търпението и поискаха оставката на правителството и смяна на системата. Не е ясно колко дълго ще остане затворен пътният възел или кой участък ще бъде затворен. Към момента няма напрежение между полиция и демонстранти.

Жандармерия и гранична полиция не позволиха на протестиращи от Петрич да блокират граничния пункт "Кулата". Протестиращите се събраха в центъра на с. Кула, като полицията не допуска хората да излязат на магистралата и границата с Гърция. 

Жандармерия осуети намеренията за блокада на пътя Ловеч - Троян, при разклона за село Калейца и осуети намерението им да спрат за два часа движението. Недоволните от управлението на страната, ниските доходи и качеството на живот организират пешеходно и автошествие по основните улици на Троян

В Бургас няма блокиране на пътища. В града се провежда автошествие, което зарежда по големите бензиностанции за жълти стотинки като форма на протест срещу цените на горивата и монополите. Протестът е толерантен спрямо останалите граждани. Води се нормален диалог с полицията. Изпълняват се полицейските разпореждания. В 14 часа участниците ще се съберат пред общината.

В Благоевград, недоволните от ситуацията в България блокираха движението по главен път Е-79. Образували са се колони от леки и товарни автомобили. Колите, в които има майки с деца, биват допускани от протестиращите да преминат. На място вече пристига полиция, която ще се опита да овладее ситуацията, съобщава "Фокус".

Жители на Разлог и Банско също протестират. Не е блокиран пътят за ГКППП "Илинден". От Гоце Делчев обаче се заканиха да затворят пътя за Гърция при село Костадинци след 13 часа.

Има насрочен протест и пред сградата на общината в Тетевен.

Поредният протест в Пловдив събра едва 50 души пред сградата на Общината с искане за социална справедливост и по-висок станадарт на живота. В началния час - 11 ч. се появиха едва няколко души, които се оказаха по-малобройни от полицейските служители. Едва час по късно нарасналата група премина по централната улица на града и призова пловдивчани да ги подкрепят. Според организаторите, хората вече са обезверени. Те подчертаха, че нямат политически искания.

Организатори на протест предупредиха ,че ще затворят Прохода на Републиката след 16 часа. В района се очаква засилено полицейско присъствие и жандармерия. Важната пътна артерия свързва Южна със Северна България. В уведомително писмо до кмета на Гурково, изпратено от Симеон Хаджиев - организатор на днешния протест, се посочва, че демонстранти с плакати и знамена се готвят да затворят прохода. Очаква се преминаването на автомобили да бъде затруднено между 16 и 21 часа. Безработицата в малката община надхвърля 17%. Хората на недоволни от високите сметки и ниския стандарт на живот. В началото на седмицата местни жители блокираха прохода за кратко с искане за по-високи доходи.

Следобед са обявени демонстрации във Враца, Стара Загора, Хасково и Димитровград

От Брюксел, където лидерите на страните от ЕС одобриха проектоспоразумението по Брекзит, премиерът Борисов определи протестите в България като "малки“.

"Вчера бяха много малки. Вчера всички заедно сигурно бяха една десета от срещата на ГЕРБ - предприемачи в Поморие. Факт е, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало. Никое правителство не е обичано от всичко, от всички в Европа. Именно това, че всеки може да демонстрира, да прави протести, мисля, че е висша степен на демокрация. Разбира се, не трябва да затварят улиците, защото пък другите, които не са съгласни с тях, им се пречи на движението".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!