Родители на ученици от СМГ с отворено писмо в защита на уволнената учителка

Александра Маркарян 04 август 2017 в 12:38 7409 2

Снимка Личен архив

Петя Тодорова с част от учениците си.

Родители на два от десетите класове в Софийската математическа гимназия отново надигнаха глас в защита на уволнената учителка Петя Тодорова. Те изпратиха отворено писмо, в което припомнят, че тя е един от най-успешните учители в гимназията, а нейни ученици продължават да печелят медали от международни състезания. Настояват за възстановяването ѝ на работа до 15 септември.

Петя Тодорова бе уволнена дисциплинарно в началото на лятната ваканция с мотив уронване престижа на гимназията. Родителите са категорични, че твърдението е несъстоятелно. В това е убедена и самата Тодорова, която изрази позицията пред OFFNews.

"Тя е преподавател по математика и класен ръководител на ученици от 10 клас - цели 6 години г-жа Тодорова е с децата ни и сега, когато предстоят двете последни много важни години до завършването им, не може да си представим любимата учителка да не е с тях!

Г-жа Тодорова е подготвила много талантливи български младежи, постигнали много успехи, като само през последните шест години - над 150 златни, сребърни и бронзови отличия на престижни национални и международни първенства по математика", пишат родителите в имейл до OFFNews.

Повече от 100 майки и бащи се включиха в петиция с апел за отмяна на нейното уволнение - "абсолютно неочаквана и крайна административна мярка, която в очите на децата и на самите тях е морално несправедлива".

Ето и пълния текст на изпратеното днес отворено писмо:

В самото начало на лятната ваканция, на 6 юли т.г., в Софийската математическа гимназия без предупреждение бе дисциплинарно уволнена дългогодишната учителка по математика г-жа Петя Тодорова. Ваканцията на нашите деца започна не с радост и гордост от постигнатите успехи, а с дълбоко огорчение от острата несправедливост и с тревога за предстоящите им две последни години до завършване на училище.

Според изявленията в медиите на директора на училището, издал заповедта, причината за уволнението е в това, че преподавателката била уронила престижа на училището, като в качеството си на член на Националната комисия за оценяване на резултатите от математическо състезание „Европейско кенгуру“, на 13.05.2017 г. била подписала протокол за класиране, в който отсъствали имената на учениците от СМГ, участвали в състезанието.

В действителност, след въпросния протокол, послужил като повод за уволнението, следва втори протокол, от 18.05.2017 г., в който са включени участниците от СМГ. Първият протокол е въз основа на подадените към съответната дата данни за участвалите по линия на Сдружение „Европейско кенгуру“, основен организатор на състезанието. Вторият протокол включва подадените към 18.05.2017 г. участници, които са се записали чрез втория организатор на състезанието, Съюза на математиците в България. Този протокол също е подписан от г-жа Петя Тодорова. В него на предни позиции са класирани много от участниците от СМГ, като в няколко от възрастовите групи призьорите са именно от СМГ, а някои от тях са и ученици на г-жа Тодорова – победителят за 10. клас, например, е ученик, на който г-жа Тодорова е класен ръководител. Каква е вредата, която е нанесла на СМГ тогава? С какво е уронила престижа на своето училище?

Неоспоримата обективна истина говори тъкмо за обратното – за дългогодишната отдаденост на Петя Тодорова да гради, а не да уронва националния и международния престиж на своето училище. Тя е учител с висок педагогически и граждански морал, с над 20 години преподавателски опит, с изграден авторитет сред ученическата и родителската общност, сред учителския колектив на гимназията. Подготвила е стотици талантливи български младежи, постигнали много успехи, с които утвърждават не само себе си, но и училището и страната си. Г-жа Тодорова е наставник на индивидуални състезатели и на отбори, спечелили само през последните шест години над 150 златни, сребърни и бронзови отличия на престижни национални и международни първенства по математика.

Заради всичко това още в деня на уволнението ѝ зад Петя Тодорова застанаха, в израз на обич и уважение, нейните възпитаници, както настоящи, така и от завършили вече випуски. Родителската ни общност без колебание се обедини в нейна подкрепа. Поискахме диалог с ръководството на СМГ, но такава възможност не ни бе дадена. Обърнахме се към всички институции, които могат да вземат отношение по случая. На 10.07.2017 г. внесохме петиция, подписана от над 100 родители, с която апелирахме да бъде отменено уволнението на г-жа Петя Тодорова, като абсолютно неочаквана и крайна административна мярка, която в очите на децата ни и на самите нас е морално несправедлива.

Благодарим на Народното събрание на Р. България, на Министерството на образованието и науката, на Регионалното управление на образованието, София-град, на Омбудсмана на Републиката и на всички, които показаха съпричастност към проблема ни. Получихме уверения, че случаят ще бъде внимателно проучен чрез съответните проверки. Очакваме резултатите.

Вярваме, че мнението на обществото ни има значение. Убедени сме, че в България има респект към знанието и че се ценят неговите носители. Също смятаме, че ролята на учителя е не само да преподава знания и да изгражда умения в младите хора, но и да възпитава граждани. ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ. Които да се развиват благодарение на труда и таланта си, да постигат успехи и да печелят отличия – за себе си, за своите родители, за своите учители, за своето училище, за България. 

Именно на това учи децата ни г-жа Петя Тодорова, достоен български учител. Очакваме решението за освобождаване на г-жа Петя Тодорова да бъде отменено, за да може от 15 септември тази уважавана учителка отново да преподава в една спокойна и продуктивна учебна среда на своите ученици, в своето училище, което е и наше общо училище.

Потърсихме директора на училището - г-н Антони Стоянов, който се оказа в отпуск. Очакваме позицията на някой от заместниците му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

Стани Славова

04.08 2017 в 15:30

Мда, това е общия профил на опонентите. Какъв контраст....

12422

1

biol

04.08 2017 в 14:14

Статията е манипулативна и изопъчава фактите.
Европейското кенгуру се провежда от две организации, СМБ и сава гроздев ,
След съствзанието тази г-жа приемат само протокола на СГ , така всички деца явили се при другия участник биват изхвърлени. Това са деца от СМГ МГ бургас, Русе, почти всички математически гимнази в страната. Тази госпожа въпреки че работи в СМГ изхввърля децата, нейните и останалите. След жалба до министър и международни институци добавят и останалите деца. Тази госпожа допуска и друга несправедливост класира деца с 4.а деса с 5.85 от смг остават извън квалифилация
Това са факти всеки може да прецени за морала и
 
X

Да помогнем на украинските деца!