Спаси София учи децата: Трамваят е с предимство и на пешеходната пътека

OFFNews 27 февруари 2020 в 09:35 5786 0

Активисти от Спаси София днес дадоха началото на инициатива за повишаване на пътната безопасност сред учениците в столицата. 

В близо 40 училища, намиращи се в близост до трамвайни трасета, активистите са поставили плакати, които напомнят на учениците да бъдат внимателни, когато пресичат трамвайните трасета, защото трамваите са винаги с предимство, дори и на пешеходна пътека. 

“За съжаление, много хора не знаят, че по закон трамваите са винаги с предимство, включително и на пешеходните пътеки. Тези правила се налагат поради спецификата на релсовите превозни средства и тяхната тежест, което прави спирането им далеч по-трудно и бавно в сравнение с пътните превозни средства. Много хора не си дават сметка, че спирачният път на един 40-тонен трамвай, движещ се с 50 км/час е 130 метра, докато за колите той е само 30 метра. Затова всички пешеходци трябва да сме внимателни и да даваме път на трамваите.”, обясни Андрей Зографски от Спаси София. 

“Често получаваме сигнали както от софиянци, така и от ватмани, че гражданите не познаваме в детайли правилата за движение. Случват се обърквания, защото хората са свикнали да имат предимство пред автомобилите на пешеходните пътеки, но това не важи за трамваите.”, споделя Александра Илиева от организацията.

От организацията се надяват тази инициатива да е само началото на широк обществен дебат, с което софиянци и особено децата, които са най-уязвимите участници в движението, да се информират за правилата за движение в града и да бъдат по-внимателни когато пресичат трамвайните релси. “Обръщаме се и към родителите с молба да разговарят с децата си и да им обърнат внимание на тези специфични правила. Ежедневно ставаме свидетели на пресичащи пешеходци, които са напълно убедени, че трамваите са длъжни да им осигурят предимство, когато са стъпили на пешеходната пътека. Това принуждава ватманите да карат с ниска скорост и да бъдат постоянно нащрек за пресичащи пешеходци, което допълнително затруднява работата им. Нека спазваме правилата и животът ще бъде по-удобен за всички.”, обръщат се с призив към софиянци активистите от Спаси София.

По думите им, цялата инициатива е изпълнена с доброволен труд, като специално благодарят на училищните директори, които са позволили поставянето на плакатите в училищата, както и на дизайнерката, изработила плакатите и печатницата, която ги е разпечатала безплатно. “Вдъхновението дойде от сходни кампании, които редовно се провеждат в други европейски столици. В Прага си имат цял трамвай, който работи като информационен пункт. Надяваме се с тази инициатива да подтикнем и Столичната община да обърне внимание на проблема - на най-критичните пешеходни пътеки е добре да бъдат поставени пътни знаци, обясняващи на пешеходците, че трамваите винаги са с предимство. Трябва да си дадем сметка, че софийските трамваи са най-бавните в ЕС и е небходимо тяхната скорост да бъде повишена, но това не може да се случи за сметка на пътната безопасност.”, завършват от Спаси София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!