Vivacom Регионален грант свърши работата на държавата: Даде над 62 000 лева на 14 граждански организации (снимки)

Рени Петрова 16 март 2023 в 16:05 2497 0

Победителите

Снимка vivacom

Победителите

Рекордните 360 кандидатури на граждански организации събра осмото издание на Vivacom Регионален грант и Българския център за нестопанско право (БЦПН), като телекомът дари над 62 000 лв. за развитие на местните общности на 14 организации, ангажирани в различни области.

"Отново приоритетни сфери за безвъзмездно финансиране са образованието и околната среда, тъй като са ключови за устойчивото развитие на всяко населено място", посочи изпълнителният директор на Виваком Николай Андреев, преди да бъдат наградени победителите. 

Кетърингът преди церемонията по обявяване на победителите беше предоставен от Фондация "Светът на Мария", организация, помагащата на хората с интелектуални затруднения, а няколко души по своя инициатива решиха да предоставят и жестомимичен превод за хората с увреждания. 

Това е 8-ото поредно издание на телекома, като стартът е даден през 2015 г. През всички години са наградени общо 108 проекта с над 500 000 лева. Тази години кандидатурите са достигнали рекордно ниво - 360, като 14 от тях получиха малко над 62 000 лева. 75 от организациите участват за първи път. 

Андреев посочи, че участниците са от всички 28 области в страната, като това показва, че не само в София има будно гражданско общество с идеи за развитие. 

Журито се състои от Надя Шабани, директор на БЦНП, Ива Дойчинова - журналист, Райко Байчев - журналист, Иван Кънчев - съосновател на "Българска история", Симона Стилиянова - създател на блога Zero Waste Sofia и Елица Георгиева - директор корпоративни комуникации във Виваком. 

Директорът на БЦНП заяви, че днешните награди са част от щастливите събития, на които се празнува успехът на гражданските организации. "Това е енергия, която ни кара да си лягаме щастливи. Вече 22 години наблюдаваме развитието на гражданския сектор. Това, което знаем, е, че за последните години все повече донори казват, че гражданското пространство се свива и гражданските организации намаляват. Причините са най-различни и това е вярно", посочи Надя Шабани. 

По думите й Виваком Регионален бранд разбива верните твърдения на "пух и прах", защото всяка година все повече организации кандидатстват за безвъзмездна помощ. "Тази програма е много истинска и много свързана с хората. Тя не прави грешката какво да правят и ако иска - ще им даде пари. А казва "Елате, ако имате идеи и те са в помощ на общност, ще ви помогнем", каза още тя. 

Шабани посочи, че Виваком Регионален грант е отворен да чува и слуша хубавите неща и че гражданското общество има нужда от такива донори. Според нея, ако гражданските организации не променяме България, няма кой друг да я промени. 

"Напоследък много се говори за регионите и програмите на ЕС, Региони в растеж, продължаваме на политики от местната власт, си мисля, че след като Регионалният грант е на 8 години и вече се разпознава като бранд, дали да не научим голямата държава как се прави, как се подпомагат. Да ги обучим и да им кажем: "Ей така се прави регионална програма", посочи тя.

Големите победители: 

1. Фондация "Стрей Шийп" с проект "С две ръце и голямо сърце". Тя получава 4000 лева за инициативата, която има за цел да насочи вниманието към значението на обученията по жестомимичен език в общинските училища в Пловдив, където има концентрация на глухи деца. В рамките на проекта ще бъдат проведени 25 обучения. 

2. Сдружение "Арт бюро" с проект "Отвъд стената - заедно за приключение". Безвъзмездната помощ, която получават, е 4320 лева. Основната цел на проекта е да повдигне темата за разбирането и толерантността към другите хора. Населените места, в които ще се изпълняват дейностите са Габрово, Ловеч и Видин, където чрез интерактивна работилница и театрален спектакъл ще общуват над 400 деца.

3. Нарочно читалище "Просвета 1919" - село Костандово с проект "Аз съм Костандово". Те получават 5000 лева за инициативата. Целта им е насочена към превенция на прекомерното замърсяване с битови отпадъци, както и отпадъци от пластмаса за еднократна употреба и найлонови изделия и намаляване на употребата им от жителите и гостите на Костандово.

4. Сдружение "Чиста Струма" с проект "И от мен зависи". Те получават 5000 лева  за борба със замърсяването на река Банщица. Проектът ще повиши ангажираността на учениците от град Кюстендил и околните села за основните източници на замърсяването на реките в района и в частност на река Банщица, която е приток на река Струма и начините да се намали замърсяването.

5. Сдружение "Младежки и граждански инициативи в Розовата долината" с проект "Млади еко реактори". Те получават 5000 лева, за да осъществят идеята си. Те ще насърчат младите хора от Община Карлово да реагират на дейности, замърсяващи околната среда, да рециклират и редуцират отпадъци и да реставрират еко-пътеки и маршрути в НП „Централен Балкан" и Средна гора. Проектът ще се осъществи в градовете Карлово, Калофер, Клисура и селата Климент, Ведраре и Бегунци.

6. Народно читалище "Селска пробуда 1925" с проект "За да не ходи водата на кино". Те получават 4000 лева, за да опазят водата във врачанското село Горно Пещене. Проектът ще ограничи пилеенето на вода, като повиши съзнанието на жители на селата - Горно Пещене, Вировско, Тишевица и Върбица за ценността на водата като природен ресурс и неговата ограниченост.

7. Сдружение "Знание" с проект "Еко-приобщаващи игри". С получените днес 5000 лева те ще работят с ученици със специални образователни потребности в Ловеч. Проектът ще насърчи зелено мислене сред младите хора в Ловеч и ще приобщи деца и ученици със специални образователни потребности към каузата чрез разработване на образователни материали и игри на екологична тема и осъществяване на еко-кампании.

8. Народно читалище "Родопска искра 2020" от високопланинското село Лилково с проект "Планината - учител и вдъхновител". Със средствата от 2200 лева ученици, проявили самоинициатива, ще ръководят работилници. Читалището цели по забавен и креативен начин да стимулира деца и възрастни да опознаят планината и гората, застрашените видове и начините за опазването им.

9. Училищно настоятелство към СУ "Христо Ботев" - Карнобат, с проект "Да смачкаме отпадъците". Те получиха безвъзмездно 3520 лева и имат за цел да насърчи разделното събиране и изхвърляне на отпадъци сред учениците още от начално образование. 

10. Сдружение "Биооразнообразие" с проект "Back to school - кауза природозащита". Предоставената им безвъзмездна помощ е 4760 лева. Те имат за целе пробуждане интереса към природозащитата на ученици от Велико Търново, Червен бряг и София, с които ще работят настоящите и бъдещи професионалисти по опазване на околната среда.

11. Студио за документален театър "Вокс Попули" с проект "Еко карнавал". Предоставената им безвъзмездна помощ е в размер на 5000 лева за социално ангажиран театър. Проектът си поставя за цел създаването и разпространението в област Благоевград на детски образователен спектакъл, който да запознае децата от 5 до 10 годишна възраст с темите за опазване на околната среда, разделното събиране на отпадъци и рециклирането.

12. Сдружение "Горичка" с  проект "Климатична наука в класната стая". Получават 5000 лева. Те ще проведат обучения на учители в три училища в страната, чрез които с интерактивна игра да бъде предадено на децата по разбираем за тях начини кои са климатичните проблеми.

13. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с проект "Симулатор - стимулатор". Получават 4326 лева. Проектът си поставя за цел популяризиране и осъзнаване на ролята на човека в процесите на глобалното затопляне, сред ученици и учители, чрез специалния образователния инструмент „Симулационен модел En-ROADS“.

14. "Доброволците на Св. Георги" с проект "Еко-камионче за топла храна". Те получават 4731 лева. От три години всяка седмица готвят по три пъти и предоставят храна на между 80 и 140 души. Те целят създаване на общност за взаимопомощ и подкрепа между ангажираните в предоставянето на безплатна топла храна и ползващите се от нея.

За United Group:

Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,6 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на

потребителите най-атрактивната селекция на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.

От юли 2020 г. Vivacom е част от United Group. В България групата включва още Nova Broadcasting Group и вестник Телеграф.

За Български център за нестопанско право (БЦНП):

БЦНП е фондация в обществена полза, която 20 години оказва подкрепа при изработване и прилагане на закони и политики с цел развитие на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление в България. БЦНП следва мисията си, вярвайки, че гражданските организации могат да бъдат устойчиви и независими, да са едновременно коректив и партньор на институциите, като защитават правата и свободите ни и са двигател за развитието на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!