Военният музей показва жезъла на Борис III и огърлицата на Кирил и Методий

OFFNews 04 юли 2016 в 08:52 3941 1

Утре входът в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще е свободен, а публиката ще може да види уникални експонати, непоказвани досега.

Голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ - най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство – това ще бъдат само част от уникатите, които могат да се видят в музея.

В знак на почит към тези, благодарение на които НВИМ съществува вече столетие, ще се представят и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Перодръжката и мастилницата, с които ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което ген. Жеков я парафира, също ще бъдат част от експозицията.

Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез някои от слабо познатите, но изключително любопитни колекции – като колекция „Музикални инструменти“, която съчетава изкуството на войната с това на музиката, и „Архив“, която ни потапя в света на държавни, обществени документи, научни издания и топографски карти. Дори широко познатата колекция „Знамена“ ще бъде представена с малко познати елементи от бойните знамена на армията – символи на държавността и независимостта.

За първи път музеят ще повдигне завесата и ще въведе посетителя в скрития свят на музея – неговите фондохранилища.

Специално за най-малките си приятели НВИМ е подготвил изложбено пространство за децата, в което малките ще се докоснат до макети на военни машини. За децата ще има и военни интерактивни игри.

Гвардейският представителен духов оркестър ще допълва атмосферата с концерт от 18.00 до 20.00 часа.

Изложбата на музея е по повод 100-годишнина му. За да могат всички желаещи да разгледат уникатите, музеят ще работи с удължено работно време, вратите ще отворят в 10 часа сутринта и ще останат отворени чак до 22 вечерта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

1

Руслан

04.07 2016 в 09:38

огърлицата на Кирил и Методий
хехехе, живи да ги ожалиш ако са я носили едновременно
 
X

Да помогнем на украинските деца!