Все още не се знае кой е разорал дюните на къмпинг 'Смокиня'

OFFNews 13 януари 2019 в 13:03 4344 0

Снимка Васил Гюров

Към момента все още не е установено кой е разорал дюните край къмпинг "Смокиня". 

Проверка на регионалната инспекция по околна среда в Бургас показва, че дюните на къмпинг "Смокиня'' са унищожени от тежка техника. Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина.

Директорът на бургаската екоинспекция направи повторен оглед, след като справка в кадастъра показала, че близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

Инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, пред БНТ: Тъй като през вчерашния ден не можахме да установим извършителя, още в понеделник ще бъде направено геодезическо заснемане с колегите от Министерството на туризма, за да определим дали тези дюни, които са разрушени в момента, попадат в концесионната площ.

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. По закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието на пясъчната ивица. Още от 1984 г. това място е защитена територия "Пясъчни дюни" и разораването се наказва, заявиха от екоинспекцията.

Инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, пред БНТ: Законът предвижда от 1000 до 10 000 лв. глоба за този род нарушения.
От екоинспекцията казаха, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства кога точно и кой е разорал дюните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!