Защо не работят тоалетните от ''чисто злато'' в градинката пред Кристал?

OFFNews 06 август 2020 в 17:35 9400 1

Тоалетните пред Кристал излизат по 9400 евро на квадратен метър, но не работят. Тези пред НДК са по 13 300 евро/кв. м и поне функционират.

Столична община е монтирала "златни тоалетни" в градинката пред Кристал. Всяка една от тях струва по над 100 000 лева или близо по 9400 евро на квадратен метър, но въпреки щедростта от джоба на столичните данъкоплатци, те не работят. За това алармира Спаси София.

Репортаж по темата днес излъчи бТВ.

Спаси София разкрива и че Столична община има и други още по-внушителни тоалетни инвестиции и че преди 5 години за други тоалетни от подобен вид, намиращи се пред НДК, са били платени още по-внушителни средства.

"Може да си помислите, че тези кабинки са най-скъпият недвижим имот в София, но уви – ще се излъжете! През 2015 г. в парка пред НДК са монтирани още две обществени тоалетни от същия модел, за които кметът Йорданка Фандъкова е платила над 286 000 лв. или по над 13 000 евро/кв.м. За разлика от скритите зад строителни огради тоалетни в градината Кристал, тези пред НДК работят. Явно разликата от 4000 евро/кв.м. си казва думата", заявяват от организацията на Борис Бонев. 

От Спаси София заявяват, че Фандъкова е дължи много обяснения пред гражданите:

Това пазарни цени ли са?

Как е възможно строителството на монолитна сграда да е десетки пъти по-евтино от метален контейнер с тоалетна чиния?

Защо след като профукахте толкова много пари закупеното не работи?

Кой в Столичната община ще поеме отговорност за поредния управленски провал?

OFFNews потърси коментар от Московска 33. Ето какво ни отговориха:

При изпълнението на проекта за изграждане и обновяване на централна градска част – Зона 4 през февруари 2019 г. е въведена етапност. До момента Столична община като възложител е приела извършените ремонтни дейности в етап 1 и договорът с изпълнителя „ПСТ Груп“ е прекратен. Подземните контейнери и тоалетната в градината „Кристал“ са част от етап 2, в който етап строителните дейности са спрени заради нуждата от препроектиране.

В началото на юни се проведе публично представяне на предложените от проектанта промени в проекта. До края на август бележките и препоръките, получени при представянето на проекта, ще бъдат отразени, след което предстои съгласуването с експлоатационните дружества и специализирани институции. Веднага след това ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител, който да изпълни оставащия етап 2 от Зона 4.

На въпроса дали цена от 9400 евро за квадратен метър WC е пазарна, от Столична община уточняват, че за въпросните тоалетни са част от задание на по-голяма обществена поръчка и че оценката на офертите е била комплексна за всички елементи от заданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!