Жители на село Скребатно ще възстановят сами изгорялото си читалище

Александра Маркарян 10 януари 2019 в 12:14 3709 1

Снимка БТВ

Жители на село Скребатно, чието читалище изгоря в нощта на 9 януари, ще изградят наново автентичния му хубав вид, предава Би Ти Ви.

На 9 януари, в навечерието на 100-годишнината на читалището на селото, то изгаря напълно, заедно с кметството в съседство, магазини и ресторанти. Няма жертви, но щетите са огромни, а сградата е почти разрушена.

След инцидента кметицата на селото Даниела Пидева съобщава, че пожарът е горял с часове, а от сградата не е останало почти нищо. Изгорели са над 3 500 книги, а читалището е сграда, която миналата година е претърпяла основен ремонт.

„Започваме да градим всичко наново“, казва Даниела Пидева.

Пръв за пожара сигнализира Огнян Балдев, който се обажда на полицията и изпраща пожарната помощ. Той изключва електрическото захранване и така предотвратява по-голяма трагедия.

Балдев изразява убеждението си, че в знак на съдружието на гражданите от селото, те ще възстановят сградата, която по думите му ще бъде по-здрава и хубава.

В читалището са съхранявани и картини на известен от селото художник Илия Крантев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

10.01 2019 в 15:10

Браво на хората, че искат да съхранят културата в селото си, като повечето ни съграждани се чудят как да забравят своите села
 
X

Да помогнем на украинските деца!