Александър Ненков: Поправката 'Артекс' е сериозно внушение

OFFNews 22 март 2019 в 11:53 4336 2

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че гласуваните през 2017 г. поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) не са облагодетелствали фирмата "Артекс Енженеринг". 

Според разследване на "Свободна Европа" в края на януари 2017 г. Народното събрание гласува поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които удължават срока за завършване на най-големите строителни обекти от 5 на 10 год. По този начин фирма "Артекс" успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал "Лозенец", който в момента още се строи.

Този факт буди подозрения, тъй като последните няколко дни стана ясно, че ръководни кадри на ГЕРБ са закупили луксозни имоти от "Артекс Инженеринг" на преференциални цени. Поправките са внесени между първо и второ четене точно от депутати от групата на ГЕРБ начело с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите на Ненков причините да бъдат предложени обаче са били чисто обективни.

"Тъй като в практиката се показа поради ред обжалвания - било административни, било оценка на въздействието на околната среда, било други процедури - че тези обекти се завършват с години, сме дали един толеранс вместо за 5 години да завършват обектите за 10 години", заяви Ненков.

Според депутата от ГЕРБ законът не би трябвало изобщо да има отношение към въпросния обект, тъй като неговото приложение не може да се случи със задна дата, а строежът вече е бил започнат. Ненков смята, че в случая отговорите трябва да бъдат изискани не от парламента, а от други институции, които са приложили закона.

"Що се отнася до конкретния проект, нито ме интересува, нито някога е имало някакво отношение към този обект. Спорно е изобщо дали има отношение законопроектът към съответната фирма и съответния обект, така че поправката "Артекс" ми звучи не много коректно, по-скоро подвеждащо. Аз лично се запознах - не са се възползвали, законът няма ретроактивно действие, никъде не е описано това нещо", допълни Ненков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12362

1

Хуан

22.03 2019 в 12:05

Още един юридически полу-ръст (по Нойзи). Оценка за въздействието на околната среда е преди разрешението за строеж. И кви са тия административни и други обжалвания, които отнемат повече от десет години?
 
X

Да помогнем на украинските деца!