България ще иска от ЕК разрешение авансово да харчи част от европейските средства

OFFNews 24 април 2020 в 13:02 12634 1

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските средства, предвидени за следващия програмен период. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков инспектира строителството на АМ „Европа“.

В социални антикризисни мерки за подпомагане на бизнеса и хората ще отидат между 200 или 300 милиона евро, обясни вицето. “Парите, които трябва да плащаме, да харчим до 2021 г., да имаме право шест или седем месеца авансово по-рано да ги инвестираме в антикризисни мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата”, каза Дончев.

Той посочи, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 млн. лв. “Това е необходимата бърза, ликвидна подкрепа в зависимост от оборота – между 3 и 10 хиляди лева, като целта ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 хиляди, което означава – малък занаятчия, малка работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е пострадал да може да си помогне с тия пари”, обясни Томислав Дончев.

Това е четвъртата инспекция за последните 7-8 месеца, когато стартира строителството по магистрала „Европа”. Според Николай Нанков 60% от проекта е готов. Предстоят сертификати за няколко от подучастъците. В участъка в района на Сливница ще има 11 големи съоръжения – един мост, пет надлеза, три селскостопански надлеза, два подлеза. Ще има и два големи пътни възела към града.

„Крайният срок за приключване беше май 2021, но ще сме готови есента”, обеща Нанков и допълни, че „тези ЛОТ-ове ще станат за Нова година, който иска да ходи на бар на ресторант в Белград, да може да ходи, дай Боже, дотогава всичко да е минало”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

24.04 2020 в 16:45

"който иска да ходи на бар на ресторант в Белград, да може да ходи" за това ли ги правите всички тия магистрали с такива темпове? Който иска да си разхожда гъза да си пие уискито по морето, в Гърция или в Белград набързо. Хората живеят в порутени къщи, на студ и гладуват. И за какво харчите толкова пари последните 2 месеца? Движението и всички дейности свързани с финансови разходи са силно ограничени във всеки аспект от живота в страната. Дори болниците са по малко натоварени от обикновено.
 
X

Да помогнем на украинските деца!