Екоминистърът оттегли проекта за концесията за Банско

OFFNews 12 декември 2017 в 18:00 6102 5

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че оттегля предложението за промяна на концесионния договор за Банско. 

Димов обясни решението си с това, че търси баланс. "Проблемът има два аспекта – екологичен и икономически. Трябва да има баланс между тях", коментира министърът. 

Той подчерта, че концесията за Банско трябва да бъде съобразена с текущото законодателство, независимо какво е то. 

"В конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Вторият лифт не може да се изгради, без да има промяна в този план", категоричен беше министърът.

"Вторият аспект е по-скоро икономически и той се определя от договора за „Ски зона – Банско”. Това е първият договор от този тип, подписан още през далечната 2001 г., и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат преценени. Не желая да търся решения на инат, затова оттеглям проекта", аргументира се още Димов. 

Ще се изчака общественото обсъждане на Плана за управление на парк Пирин, което ще приключи на 22 декември, а веднага след това ще бъдат внесени двата документа, касаещи Пирин, за решение от Министерския съвет. 

Така промените в концесията може да бъдат приети в работните дни между Коледа и Нова година или в първите дни на януари. На 5 януари 2018 г. влиза в сила новия Закон за концесиите, според който за концесията ще трябва вече да бъде уведомена Европейската комисия и ще трябва да се обяви нова процедура за възлагане. 

Димов отрече да е водил разговори с екоорганизациите, които са против промяната на концесията и бойкотираха проведената в понеделник дискусия по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

5

мгергов

13.12 2017 в 16:07

Изплаши се...

12033

2

Borislav Aronoff

12.12 2017 в 19:36

Пирин е Национален Парк . Като Йелоустоун . Колко лифта има там ?!?

12860

1

newfoundland

12.12 2017 в 19:28

Зелената мафия отново взема превес над здравата логика да има втори лифт на Банско и да се помогне на туризма и почитателите на зимни спортове.
 
X

Да помогнем на украинските деца!