ГЕРБ нападна президента - взел 5 млн. да лобира за шведски изтребители

OFFNews 05 октомври 2017 в 13:20 7968 1

ГЕРБ нападна президента - взел 5 млн. да лобира за шведски изтребители

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров намекна, че президентът Румен Радев е бил мотивиран финансово, за да лобира за купуването на шведските изтребители "Грипен".

По време на дебатите в парламента по доклада на комисията, която трябваше да стигне до заключение как се е стигнало до класирането на шведите на първо място, неуспелият кандидат за комисията по досиетата заяви иронично, че мотивацията била потупване по рамото.

„Знаете ли как е мотивиран - с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото“, каза Тодоров.

По думите му като командир на ВВС Радев е написал "опорни точки", които са в полза на компанията „СААБ“.

„На 19 май тази година президентът казва, че никога не е изготвял становище за „Грипен“. Мачът свърши. Разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината, няма да споря с някой, ако каже, че е заклет лъжец“, коментира Антон Тодоров. „Ген. Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току-що доказахме, че има някой друг, който е лобист, но не сме ние“, уточни депутатът. Според него президентът сигурно е бил мотивиран от „Грипен“. 

В същото време Тодоров заяви, че ДАНС проверява президентството за теч на секретна информация. Проверката била по повод на сигнал от ГЕРБ за това, че в президентството е получена секретна грама от посланика ни във Вашингтон, в който той съобщава за негова среща с производители на изтребителите F-16. Грамата била адресирана до началника на кабинета на президента Иво Христов, който пък нямал допуск до класифицирана информация.

Изказването на Тодоров провокира депутати от левицата да поискат сезиране на главния прокурор за това откъде Антон Тодоров разполага с такава информация. "Откъде я има и кой му е разшифровал секретна шифрограма", попита депутатът от от БСП Филип Попов. 

В същото време Тодоров нападна и първата дама Десислава Радева, без да назовава името ѝ. "Виждаме, че генерал Радев има афинитет да си назначава любовниците на втори договор...", каза той. 

Едва след като нападките приключиха, председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов се извини от името на колегите си. „Действително трябва да бъдем много внимателни, когато се изказваме за президентската институция. Дали ни харесва или не, смятам, че всеки призна изборния резултат, когато приключиха изборите. Всеки знае, че президентът Румен Радев е с 5-годишен мандат“, каза още той. Цветанов обясни също, че не било коректно да се напада първата дама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!