Каракачанов излъгал за ремонта на Су-25

OFFNews 01 ноември 2018 в 13:33 4494 3

Какаракачанов излъгал за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е излъгал в Народното събрание, като заявил, че ремонтният завод "Авионамс" не можел да ремонтира щурмовиците Су-25. Това твърдят депутати от БСП, които дадоха брифинг в кулоарите на парламента по-рано през деня.

Миналата седмица стана ясно, че за ремонта на самолетите се е явил само един кандидат, който предлага 6 пъти по-голяма от първоначално обявената цена. Министерството на отбраната е изпратило покани до два завода - 558 Авиационен ремонтен завод, Беларус и Обединена авиостроителна корпорация, Руска федерация. Интерес проявява само първата компания, която единствена е предоставила оферта, но вместо предвидените 41 млн. лева без ДДС, те предлагат оферта от близо 133 млн. евро. 

По-късно от МО опровергаха публикациите с аргумента, че няма подписан договор и офертата подлежи на договаряне.

Днес депутати от левицата нападнаха военния министър с аргумента, че самолетите е можело да бъдат ремонтирани и у нас, но Каракачанов заявил, че това е невъзможно, защото заводът "Авионамс" няма лиценз.

"Това не е вярно, защото българският завод има лиценз и има изпратена официална кореспонденция, с което от завода уведомяват, че "Авионамс" може да извърши поръчката и то на много по-ниска стойност. Тук виждаме грубо погазване на българския национален интерес и безкрупулно харчене на парите на дънокаплатците, като не знаем къде точно отиват тези пари", каза на брифинг в парламента депутатът Николай Цонков.

От БСП попитаха защо само една компания е участвала в обществената поръчка и определиха това като "състезание с един" и "грубо погазване на българските закони".

"Защо изведнъж поръчката придобива съвсем различна стойност като цена. Да не забравяме, че имаме български завод "Авионамс", който е специализиран в ремонта на самолети и хеликоптери. Защо не е поканен български завод? Красимир Каракачанов групо излъга, като каза, че не е уведомен, че българският завод може да извърши такъв ремонт", каза още червеният депутат. 

Атанас Зафиров, който е член на ИБ на БСП каза, че партията не е против ремонта на самолетите, но се поставя въпросът за изразходването на парите.

"Що за сделка е тази, която започна от 41 млн. лв., скача на 80 млн. и в един момент, когато победител е предизвестеният и предварително обявеният участник, който е само един, той дава своята цена от 300 млн.? И на края си стискат ръцете за 180 млн. лв. Защо за пореден път е пренебрегнат българският интерес в лицето на "Авионамс", за което лично министър- председателят каза, че ще ремонтира самолети?", попита той.

По думите му с решението на военния министър 300 авиоспециалисти остават без работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

02.11 2018 в 21:22

За който не знае що за чудо е въпросният Су-25, то на:
https://www.youtube.com/watch?v=qKyfLIy18Tw

Брониран щурмовик, противопартизански самолет.
Американският аналог Т-10 остаря, и го бракуваха. В момента никъде по света няма нищо подобно.

Не знам какъв ремонт и модернизация е поръчало МО. Но мнението на бившият министър тагарев, е еднозначно антибългарско.

23293

2

Стефан

02.11 2018 в 20:15

Аз изобщо не съм сигурен, че този завод може да ги ремонтира. Да ги модернизира - със сигурност не може.
Сам имам, макар и незначителен опит.
Мога да разкажа, разбира се, ако е интересно на някого.
Да, и ако нещо: личният ми конфликт с Каракачанов е много стар, публичен, и съвършенно принципен. Така че, е трудно да бъда обвинен в симпатии.
Изглежда в случаят, той просто е прав.
 
X

Да помогнем на украинските деца!