Кацаров: Аз съм от хората с фалшива диагноза в Пирогов

Директори на болници си начисляват допълнителни материални стимулации от порядъка на 300 и 500 хиляди лева годишно, каза здравният министър

Ружа Райчева 15 юли 2021 в 18:08 11006 0

Аз самият съм от хората с фалшива диагноза, не съм лежал в болницата във времето, което е посочено, нито са ми правени описаните в епикризата изследвания, заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред бТВ. 

"Написали са, че съм с чернодробна цироза – аз съм един от фалшивите пациенти", каза д-р Кацаров и показа папка с документи с история на несъществуващото му заболяване. 

Д-р Стойчо Кацаров смята, че не имал друг избор освен да освободи от длъжност бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му той е реагирал на доклада на извършената проверка от НЗОК, който е открил над 400 души, записани като пациенти, които всъщност не са били лекувани в Пирогов. 

"От НЗОК са открили, че сред отчетените пациенти има и включително хора от персонала на болницата, които са отчетени по клинични пътеки. Те са работели в този момент и надали са знаели какво точно се случва", каза Кацаров. 

Министърът на здравеопазването показа в студиото на бТВ епикриза с документи на фиктивното му заболяване. Според него 99% от персонала в болницата не са били наясно с фалшификациите. 

"Аз се изправям срещу здравната олигархия в тази система. Знам какво следва и какво идва спрямо мен. Заслужава си обаче изправянето срещу това нещо заради пациентите и младите лекари", категоричен е Кацаров. 

Той също така коментира, че се е натъкнал на случаи на болници с по 20, 30 милиона лева дълг, чиито директори си начисляват допълнително материално стимулиране в размер между 300 и 500 хиляди лева. "Кой акционер ще търпи подобно нещо? Но тук акционерът и принципалът е държавата", заяви още министър Кацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!