Лидерът на АБВ: ГЕРБ и БСП са политически Ин и Ян. Да се радикализираме!

OFFNews 19 май 2018 в 15:59 4321 0

Лидерът на АБВ Константин Проданов заговори обновление на лидерския екип на партията включително и за своя председателски пост.

"Необходим ни е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, заяви той по време на речта си на третия конгрес на партията.

Проданов отбеляза участието на партията в парламентарните избори през 2016 година, като посочи, че те са преминали под знака на популизма и острото политическо противопоставяне. Това не позволило на коалиционния формат, в който АБВ се яви на вота да разгърне добре потенциала си.

Причините затова са, че политическата сила разчита и се бори за изпълними каузи и набляга на необходимостта от създаването на реални политики в полза на България, а не на популистки и неизпълними обещания, каза лидерът на АБВ. 

Проданов се обяви категорично за развитието на ядрената ни енергетика.

"Позицията на АБВ е била съвсем ясна, категорична и последователна във времето, дори когато други формации сменяха възгледа си на 180 градуса или мълчаха оглушително по темата, от която преди това активно са си правили пиар“, посочи Константин Проданов.

Лидерът на АБВ бе категоричен, че през последната година правителството на ГЕРБ и коалиционните им партньори продължават с имитацията на реформи, и с отстъплението от такива дори при минимален натиск. По думите му в държавата цари хаос, а тя на практика е на ръчно управление в ръцете на един човек, който с лека ръка раздава милиони с една единствена цел - временно да заглуши гласовете на недоволните от неговото управление.

„В същото време държавата абдикира от ключови свои ангажименти в обществения договор с хората, отказва да защитава основно човешко право - правото на сигурност. Беше прокарана приватизация на сигурността, като прехвърля отговорността за реда в общините в ръцете на частни охранителни структури и ни връща в Средновековието. Фалитите на държавни и общински болници са се превърнали в ежедневие, а третирането на човешкото здраве като стока доведе до това, че за огромното мнозинство от българите дори тривиални заболявания могат много бързо да се превърнат в смъртна присъда. Сривът в образователната система, който е директно следствие от порочния модел “парите следват ученика”, създава загубени поколения, които няма да бъдат готови за предизвикателствата на утрешния ден“, посочи той.

Проданов обвини парламентарната опозиция в крайно неадекватно поведение. Според него отсъства разговорът за идеите, за това накъде върви България, за големите проблеми пред нашето общество, за необходимите действия за оцеляването ни като нация.

“ГЕРБ и БСП са като политически Ин и Ян, които заедно очертават затворения съвършен кръг на българското безвремие”, добави той.

Лидерът на АБВ посочи и че печелившата формула единението около автентични леви, градивни, родолюбиви каузи. Каузи, които обединяват обществото, а не го разделят.

„Време е за битка. Битка срещу нарастващото социално-икономическо неравенство, защото то е в основата на всички останали обществени недъзи. Битка срещу подчиняването на държавната машина на едрия капитал. Битка за културата и духовността, които са жизнено необходими за оцеляването ни като нация“, каза още Проданов. 

Според него нарастващата агресия, поляризацията в политиката, търсенето на популярност чрез налагане на ежедневния скандал като практика, става все по-утвърден не само у нас, но в света феномен, който все по-често е комбиниран с грубо, радикално говорене, насаждащо страх, омраза и разделение.

„АБВ няма да слезе на това ниво, ние ще останем гласа на разума на фона на общия крясък! Въпреки това очевидно е, че обстоятелствата налагат нова тактика на бойното поле, в каквото се превръща политиката край нас. Ние няма да стоим безучастни, когато протегнатата ни ръка бива удряна безпардонно! Стига сме обръщали и другата страна! Необходим е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, по-достъпно, излизане извън рамките на тесните идеологически и експертни послания. Поведение, способно да отбива ударите под кръста", каза още Проданоов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!