Мая Манолова отива на избори: Борисов не е единствен, алтернатива има (снимки)

OFFNews 23 май 2020 в 12:28 12831 11

Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на „Борисов-3". Борисов не е единствен, алтернатива има. 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова по време на протеста днес пред Министерския съвет. Протестът е организиран съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива". 

Борисов няма план, но ние имаме. Това е нашият план как държавата ще застане до гражданите, а не срещу тях. Държавата ще бъде омбудсман, а не мащеха за обикновените хора. Алтернатива има. Когато се изправим, всички сме алтернативата, допълни Манолова.

За началото на протеста в 11 часа пристигнаха привърженици на Гражданската платформа и на „Системата ни убива" от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и други.

Да подкрепят протеста дойдоха представители на малкия бизнес, самонаети лица, таксиметрови шофьори, розопроизводители, лекари, земеделски производители, пчелари, готвачи, сервитьори и представители на други общности.

По време на речта си Манолова бе категорична, че ще работи за това обикновените граждани да станат първа политическа сила и в следващите 19 месеца ще съсредоточи усилията си в четири цели – бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места. 

По първата цел – възстановяване на работните места - Манолова обяви Национална програма „Работа за всеки" чрез фокусирани усилия на държавата да стимулира откриването на нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми, които да наемат нови работници.

„Национална програма „Работа за всеки" е на стойност 2,5 млрд. лв. Това е мащабна инициатива за възстановяване на трудовата заетост чрез субсидирано увеличаване до 50 % на работещите в микро-, семейния и малкия бизнес", обяви Манолова.

Тя посочи, че целевата група са около 320 хил. семейни и малки фирми, в които по програмата работодателят ще може да наеме до 50 % допълнително работници на пълно или съкратено работно време. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко допълнително новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това.

До момента, в най-острата фаза на кризата, под 15 млн. лв. са достигнали до работещите за запазване на работните места, каза тя.

Програмата ще се захранва от ресурса от 2/3 за заетост, който правителството призна, че не може да оползотвори, категорична бе Манолова. 

В рамките на програмата тя обяви мярката „България е моето вкъщи", насочена към българските сезонни работници, които традиционно заминават за чужбина. По тази мярка ще се насочи публичен ресурс за заплати и осигуровки към работодатели, които да наемат за сезонна работа български сезонни работници в сектори като туризъм, селско стопанство и друга сезонна работа.
В Гърция ежегодно заминават над 70 хил. българи за сезонна работа. Мястото им е тук, те трябва да се съберат със семействата си, а децата им трябва да се раждат в България, каза Манолова и добави, че всяко трето дете, по данните на Агенцията по заетостта, се ражда вече извън България.

Втората мярка по Националната програма „Работа за всеки" е мярката „Вече съм активен" за хора между 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова активност. Програмата ще се развие със социалните партньори и ще субсидира квалификацията и всяко новооткрито работно място и осигуровка на български гражданин от тази целева група за срок от 19 месеца, обясни Манолова.

Като втори приоритет на програмата си Манолова обяви подпомагане от държавата за създаване на семейни стопанства и за подпомагането със земя и пари на всички, които искат да се занимават с отглеждането на традиционни култури и животновъдство. Тя обяви Национална програма „Семейно стопанство", която ще предоставя земя на домакинства за зеленчукопроизводство, традиционни култури, производство на рози, мед, плодове и за животновъдство. В мярката Манолова предвижда държавата да заплаща възнаграждение и осигуровки на всяко новооткрито работно място по програмата „Семейно стопанство" за срок от 19 месеца и със задължение работникът да остане на работа още поне 12 месеца след това. 

Във връзка с програмата тя обяви и намерението си да създаде държавно предприятие за изкупуване на селскостопанската продукция от дребните производители, за да се преодолеят трудностите им при реализацията на продукцията.

По третата цел планът „Манолова" включва социални мерки, като предоставяне на държавни чекове за услуги за грижа за децата (детегледачи), грижа за нуждаещи се възрастни граждани, както и грижа за хора със специални потребности. Мярката е насочена към осигуряване на работни места за регистрирани безработни в бюрата по труда и за хора в неплатен отпуск, социални асистенти, патронажна грижа и др. и ще се финансира от социалните фондове. В момента извън услугата на социалните асистенти остават над 10 хиляди души, а наемането на социални асистенти ще подпомогне увеличаването на заетостта, категорична бе Манолова.

Към социалните мерки Манолова предвижда безплатни детска градина и ясла за всяко дете в страната. Мярката е на стойност 300 млн. лв. за 19 месеца и ще подпомогне пряко българските домакинства с деца до 7-годишна възраст.

Особен акцент в социалните мерки е програмата за подпомагане на самотните родители, които в момента в страната са над 500 хил., а 72 % от тях, които бедстват на прага на бедността. Мярката предвижда ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачи и други публични услуги, както и пряко финансово подпомагане. 

С цел осигуряване на работни места за регистрирани безработни със съответната квалификация в бюрата по труда и наемане на малки строителни фирми планът „Манолова" предвижда и предоставяне на държавни чекове за услуги за поддържане на дома и домакинството и за битови ремонти (с лимитирана стойност) за частни домове. Мярката е с продължителност до 19 месеца.

За подпомагане на свободните артисти и културни проекти, книгоиздатели, артисти от сценични и други изкуства Манолова обяви предоставяне на ваучери за културен достъп с лимитирана стойност и продължителност до 19 месеца.

По отношение на доходите на най-бедните - пенсионерите, Манолова предвижда преизчисляване на пенсиите с цел справедливо разпределение на обществения ресурс за хората от третата възраст. Мярката е на стойност 350 млн. лв. С нея ще се преодолее несправедливото положение половината пенсионери в страната да са с еднакъв размер на пенсиите си при различен трудов стаж, каза Манолова.

Четвъртият акцент в плана „Манолова" с 19 мерки за следващите 19 месеца е подкрепа за малкия и среден бизнес с акцент създаване на нови работни места, осигуряване на ликвидни средства и преодоляване на междуфирмената задлъжнялост.
Мерките включват въвеждане на задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни.

Манолова предвижда въвеждане на уведомителен режим за стартиране на нов бизнес, премахване на изискването микропредприятията да изготвят годишни отчети. При 320 хил. предприятия това би спестило на малкия бизнес над 200 млн. лв. годишно.

Намаляване със 75% на патентите, с което се цели пряко подпомагане, в най-острата фаза на кризата в следващите 19 месеца, на таксиметровите шофьори, инструктори, фризьори, занаятчии и други икономически субекти, плащащи патенти.

Като намаляване на данъчната тежест Манолова предлага за срок от 19 месеца да се премахнат данък върху ЕТ, данък върху застрахователни премии, данък върху доход от лихви и срочни банкови депозити и данък наследство. В плана й се предвижда и въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки. 

По отношение на потребителските права Манолова ще въведе мярка за временни мораториуми, в рамките на посочените 19 месеца, в случаи на безконтролен ръст на цените на ток, парно, вода, както и върху някои от действията на частните съдебни изпълнители и колектори, когато те касаят безработни лица и домакинства с един или повече безработни членове. Мярката е пряко насочена към подкрепа на домакинствата в условията на кризата с COVID-19 и месеците след нея. 

В плана „Манолова" се предвижда още стартиране на Национална програма за разработване и интегриране на смарт-системи за управление и сигурност, електронни обществени поръчки, дигитално образование, електронно здравеопазване с електронна здравна карта. Мярката е насочена към създаване на работни места в IT-сектора и високите технологии в следващите 19 месеца и към гарантирана прозрачност на публичните услуги.

Във връзка с подготовката на законодателната програма на „Изправи се.БГ" Манолова обяви, че вече работи по закони за защита правата на обикновените граждани от произвола на банките, безконтролния внос на боклук, своеволията на колекторите, против единната цена на водата, за строга регулация на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), колекторите и бързите кредити, както и Закона за частния фалит, внесен от нея в Народното събрание в качеството й на омбудсман още през юли 2019 г.

С програмата „Работа за всеки" ще си върнем държавата, ще върнем децата си от чужбина. Държавата, която Борисов превърна в мащеха за вас, ще стане държавата омбудсман. Никой от вас не е сам, никой няма да бъде забравен, каза Манолова и обяви, че с плана си за икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца започва обиколка на страната от утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

12

Стик

24.05 2020 в 09:39

И г-н Нено Димов с похвални слова за г-н Бойко Борисов: „Политическите бандити оправдават престъпленията си с икономическата криза. Коренът на злото е в мутренското управление на страната, в използването на репресивния апарат за кражба на бизнес, за фалиране на конкуренти. Управлението започва с рекетиране на фирмите, които работят по държавни поръчки и завършва със скандал за незаконно подслушване. На финала Борисов мина в опозиция сам на себе си - за такава диагноза лекарите дават жълта книжка. В страната на Борисов не можеш да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов". – г-н Нено Димов, председател на Института за дясна политика, 2013 г.
https://news.bg/interviews/neno-dimov-v-stranata-na-borisov-ne-mozhesh-da-si-predpriemach-ako-ne-znaesh-telefona-mu. html

3000

11

Valentin Radkov

24.05 2020 в 09:04

Tози борисов и цялата сган,требва да бъдат СЪДЕНИ и да ИЗЛЕЖАТ присъдите си !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Този същия -борисофф,не го ли е срам от Меркел,от французина,от всички "негови приятели" ? Срам? Нещастник!!!

13874

10

emanuilis

23.05 2020 в 23:37

Въпрос на гражданска отговорност и съвест е #МаяМа и подобни да бъдат отстранени завинаги от живота на обществото. Политически „труп", вечен покой.

17156

9

aviatora

23.05 2020 в 19:35

Престъпникът от СИК, Борисов трябва да бъде вкарана в затвора до живот !!!

2400

8

Стик

23.05 2020 в 19:15

Абе тая Мая Манолова, след като е толкова лоша и корумпирана („сестра Галева“), защо ГЕРБ не я вкараха 20 г. в затвора (като г-жа Иванчева, например), ами лично г-н Борисов я сложи за Омбундсман!?! Нямаше ли някой от ГЕРБ, който да става за тоя работа, ами г-н Борисов все комунисти, милиционери, членували в ДПС и агенти на ДС назначава на най-високите държавни постове!?! --- Но за „Костинбродската афера“ наистина бяха наложени тежки наказания. Мая Манолова беше наказана да стане омбундсман, Бареков беше наказан да има къща за 1 млн. лв. и да стане евродепутат, Цветант Цветанов беше наказан с огромен супер луксозен апартамент с отделен VIP асансьор, а г-н Бойко Борисов беше наказан да стане Премиер за трети път.

12270

7

HristoSliven

23.05 2020 в 17:08

https://offnews.bg/politika/manolova-borisov-zhertva-shtaba-zaradi-ikonomicheskia-sriv-v-stranata-727870.html#op749424
За да не се повтаряме...!

2100

6

гоуемио

23.05 2020 в 16:55

Слабоумницитер май забравиха голямото насиране на сестра Галева в тандем с Бареков. Забравиха и топлата връзка на Манолова с Пеевски. Забравиха и признанието й, че не е свършила нищо като омбудсман защото НС й пречело.
Обществена тайна е, че учиндолският цървул й обеща пълна подкрепа на "Има такава държава".

13874

5

emanuilis

23.05 2020 в 16:48

#МаяМа, „вперед"! Хората обаче помнят. Участието на тази особа в каквито и да е избори само ще увеличи резултата на останалите. Доказан факт.

705

3

order

23.05 2020 в 13:28

Браво Май че.....с теб сме!!!!

А НАРОДА ПЕСНИ ПЕЕ ЗА НЕГО И ШАЙКА!!!!!!

Слави с нова песен ”Ей, тулупи” на групата ”Извънредно положение” .....
https://mobile.frognews.bg/article/196832/