На първо четене: Депутатите приеха единодушно закона за личната помощ

OFFNews 26 октомври 2018 в 13:20 1982 0

След като приеха Закона за хората с увреждания, депутатите одобриха единодушно и този за личната помощ.

Поправките са изготвени от омбудсмана Мая Манолова. Законопроектът беше отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а в края на юли тя и протестиращите майки на деца с увреждания, които настояват за приемането на двата закона, го внесоха в парламента.

Проектът предвижда хората с увреждания да имат право да наемат свой личен асистент. Преценката за колко часа дневно имат нужда от него ще става на базата на лична оценка на потребностите. Хората с увреждания ще могат да избират кой да е техният асистент, както и да определят кога и как ще работи той.

Ако текстовете бъдат приети и на второ четене, за финансирането на промените ще бъдат нужни 105 млн. лв.

Законопроектът регламентира и кой точно е може да ползва лична помощ - "дете или лице с увреждания, довели до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и до зависимост от чужда помощ, която да компенсира функционалния дефицит и да осигури подкрепа за упражняването на основните му права".

В момента за личен асистент са подпомогнати 14 000 души, а след промяната от услугата могат да се възползват всички 77 000, обясни Манолова. Според предложението личен асистент по 8 часа на ден ще имат хората в най-тежко положение - 14 000 души. Хора в малко по-леко положение обаче също ще могат да имат личен асистент - за по 4 или 2 часа на ден, като се оценява конкретната потребност на всеки човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!