Нинова: ГЕРБ не са ни опонент, десните са извън парламента

OFFNews 01 декември 2018 в 19:03 5406 0

ГЕРБ не е наш идеологически опонент, тези хора нямат идеология, те са във властта, заради пари, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на партият.

Според нея ГЕРБ отстъпват винаги, когато видятг проблем, без никаква идеология и последователност. Десните, извън парламента, са нашият идеологически опонент, смята Нинова.  По думите й  спорът за ролята на държавата е изключително важен за връщането на изконни, идеологически спорове, между ляво и дясно. И ги питам тези десни хора, като уважавам мнението им, дали смятат, че Франция, Германия, Унгария, Чехия, САЩ, държейки на това в ключови сектори на икономиката, социалната сфера, инфраструктурата - държавата да има роля, дали са се върнали към плановата икономика и държавен монопол, посочи лидерът на БСП. Защото живеем в съвременен и модерен свят и е хубаво, когато спорим идеологически, да се съизмерваме с европейските си партньори и то големите, те отдавна осъзнаха грешката на неолибералния модел и тръгнаха да търсят начини да се коригират, отбеляза тя.

Нинова постави въпроса има ли нужда от промяна на модела на икономиката, здравеопазването, образованието, социалната сфера и какъв  да бъде този нов модел. Според нея "червената нишка" в тези сфери е държавата и нейната роля - ще се оттегли ли окончателно тя от всички свои функции или ще се върне там, където й е мястото. Според БСП стратегическите за България инфраструктура, важна за националната сигурност, трябва да бъде държавна. Десните у нас на десетата минута от пускането на съобщението от Вишеград се нахвърлиха, че ние ще връщаме плановата икономика, държавния монопол и управление, ето този спор си заслужава,  смята Нинова.

Лидерът на социалистите коментира и въпроса за здравеопазването, как да се смени сегашния модел и има ли държавна политика в здравеопазването, за образованието.  "Какво е необходимо? Държавна политика. И това е промяната на модела", посочи Корнелия Нинова . Нашата визия, добра, но несъвършена, неконкретна, оспорвана – хвалена и хулена, все пак е предложение за решение на тези въпроси, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!