Партиите в НС подкрепиха Гешев за проверка на приватизацията по време на прехода

OFFNews
12 февруари 2020 в 12:26 | 978 |0

Действията на главния прокурор Иван Гешев, който нареди на ДАНС да направи пълна проверка на приватизацията на прехода, получи подкрепа в парламента.

Според зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев главният прокурор търси справедливостта, но може да се сблъска с давността за престъпления, свързани с приватизацията. "Държавата беше ограбена по варварски начин от хора, които сега говорят, че хората са бедни, а пенсиите - ниски", каза Велчев.

„Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се разследват всички приватизационни сделки. Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве, проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Силно подкрепяме всяка една проверка, насочена в сферата на приватизацията. В последните десетилетия голяма част от националното богатство се изпари през приватизационни сделки. Приветстваме тези първи усилия на главния прокурор", коментира съпредседателят на Обединени патриоти Искрен Веселинов. Той обеща, че ако има "законодателен дефицит", който да затруднява разследването, депутатите от групата му са готови да участват в разговор за нормативни промени.

Според Валери Симеонов най-сетне повява свеж вятър откъм прокуратурата. Симеонов смята, че с години са вършени много "престъпни приватизации" в угода на политически поддръжници, например приватизацията на корабостроителния завод в Бургас, извършена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. 

"Има много различни коментари по тази тема, включително и внушения и интерпретации. Най-добрият вариант е може би наистина прокуратурата да направи пълен преглед на целия процес", обяви и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Няма коментари към тази новина !