Пеевски внесе законопроекта, с който ще спира разграбването на КТБ

Николаос Цитиридис 26 октомври 2017 в 11:57 6404 5

Снимка OFFNews

Йордан Цонев и Хамид Хамид

Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС официално внесоха в парламента законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, който бе обявен миналата седмица от Цонев. Според вносителите му, законопроектът има за цел да спре разграбването на КТБ и да възстанови изгубените средства. 

Без да бъде изненадващ факт, Делян Пеевски днес не беше в парламента, за да обясни мотивите си. Цонев и Хамид повдигнаха леко завесата и дадоха подробности, а относно липсата на медийния издател и депутат казаха:

"Пеевски ще избере друга форма на изява, това е нашата", отговори лаконично зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"Ако този законопроект бъде приет, той ще се яви ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ, защото към този момент те нямат тази възможност", каза Цонев. 

До този момент от ДПС не са разговаряли с други парламентарни групи за подкрепа, като относно политическата подкрепа към законопроекта Цонев каза:

"Гледайте внимателно кой говори срещу този закон."

Според зам.-председателя на ПГ на ДПС тези, които застанат срещу законопроекта на Пеевски, са именно хората, разграбили КТБ.

В парламента пред журналисти Цветан Цветанов от ГЕРБ коментира, че от парламентарната група не са запознати все още с документа и коментар по темата нямаше. 

от БСП бяха на същото мнение. Зам.-председателят на ПГ на социалистите Жельо Бойчев каза, че депутатите ще се запознаят със законопроекта и ще бъде изработена позиция по темата.

Законопроектът на Пеевски, Цонев и Хамид е направен по публичните анализи на "Аликс партнърс", синдиците и квесторите на КТБ. 

"На база тези анализи, ние сме направили изводите, че основа на процеса на разграбване е начинът, по който е функционирала Корпоративна търговска банка", каза Цонев в парламента. 

Законът на Пеевски предвижда и урежда действия на временни и постоянни синдици, както и недействителността на сделките, извършени от трети лица.

Според внесения законопроект в Закона за кредитните институции се създава нова алинея, която казва, че квесторите няма да имат право да заличават учредени от длъжници обезпечения.

Целия законопроект може да видите на страницата на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

28.10 2017 в 15:08

Щ се зарадвам, ако даде прес-конференция с арестувания Василев до него...

12860

4

newfoundland

26.10 2017 в 22:45

Много окраде Василев, но има и още за крадене, така че трябват решителни действия да бъде спрян, без значение от кого инициирани.

12373

3

Emigirl

26.10 2017 в 17:37

Разграбването се съмнявам дали някога ще спре, всички финанси изтекоха към Сърбия, заедно с цялото семейство на Цветан

12284

2

Kristiano789

26.10 2017 в 17:24

разграбилите ктб да си получат заслуженото, това трябва да стане!

15914

1

поп Дръвчо

26.10 2017 в 12:19

Аз без да имам никакво вземане-даване с ктб заставам твърдо против всякакви закони внесени от Пеевски.
 
X

Да помогнем на украинските деца!