Порожанов: Държавата ще поеме половината от разходите на малки мандри и кланици

OFFNews 13 октомври 2018 в 15:26 1492 0

До дни държавата ще информира Европейската комисия (ЕК) за намерението си да окаже помощ на малки мандри и кланици с поемане на 50% от разходите.

Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов при откриването на специализирано изложение в Раковски, съобщиха от МЗХГ.

Очаква до около 2 месеца да бъдат изготвени правилата за участие в схемата и тя за започне да функционира. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си.

Министърът припомни, че в новия европейски бюджет след 2020 г. за българските земеделци няма да има намаление.

“Подобни животновъдни изложения като това в Раковски са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион. Министерството винаги ще подпомага подобни събития”, заяви още министър Порожанов.

В откриването на изложението участваха и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев. В програмата му е предвидена и конференция за новите технологии в животновъдството.

“Това е симбиоза и превлъпъщение на традиции и поглед към бъдещето. Новите технологии не са в противоречие с традиционните отрасли като земеделието“, каза Мария Габриел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!