Рашидов със специални законодателни промени за БНР след скандала с детския хора

OFFNews 19 октомври 2018 в 15:31 2673 2

Председателят на парламентарната комисия по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов е внесъл поправки в Закона за радиото и телевизията, касаещи съставите в БНР.

Измененията идват два месеца след протестите на Детския радиохор на общественото радио. Тогава те пяха първо под прозорците на радиото, а после и под тези на Министерския съвет с искане ръководителя на хора маестра Венеция Караманова да бъде върната на поста си след уволнението ѝ. Децата и техните родители бяха притеснени, че няма да има приемственост при новия шеф на хора диригентка Теодора Димитрова. След среща с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов беше обявено, че е постигнат консенсус Караманова да остане и да предаде наученото.

Днес Рашидов е внесъл в деловодството на Народното събрание изменения, засягащи именно задълженията на БНР към съставите. Според измененията проходите от дейността на музикалните състави ще остават за радиото. Обществената медия пък ще трябва да отделят за издръжка на музикалните състави до 10% от държавната субсидия.

В поправките изрично е записано, че общественото радио "създава и поддържа музикални състави, които създават звукозаписна и концертна дейност". В настоящия подобно задължение не е записано изрично, а това е и един от мотивите на Рашидов за промените.

"Тази дейност на БНР е възложена на БНР от самото създаване на тези формации, като по този начин радиото изпълнява обществената си функция", пише в мотивите си Рашидов и подчертава, че сега липсва текст, който да възлага това на радиото.

Според председателя на културната комисия приемането на поправките ще реши бъдещ спор за присъщите дейности на общественото радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.10 2018 в 19:52

Има една гадна особеност: колкото и да е грамотен човек, той по принцип не може да забележи собствените си грешки в текст, който е писал преди по-малко от половин час. И да го чете, и да не го чете - все тая.

12559

1

dedoKoko

19.10 2018 в 16:07

"ДЕТСКИЯ ХОРА"

"Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете..."
-е казал поетът!
Ами четете бре, хора! Па когиж го прочетете, тогиж го пуснете!
 
X

Да помогнем на украинските деца!