Станишев: От донор ЕС трябва да се превърне в инвеститор в мир за Африка

OFFNews 23 ноември 2017 в 13:05 3470 0

Снимка БГНЕС

„Миграцията в и от Африка остава предизвикателство, което изисква дълготрайни, а не прибързани и необмислени решения. В този смисъл хвърляне на средства с надеждата, че проблемите ще се решат от само себе си, е сигурна формула за провал".

Това заяви българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев на кръгла маса, посветена на миграцията, в рамките на Конференцията на високо равнище за партньорство с Африка.

"Всяка финансова помощ трябва да бъде директно насочена към справяне с първопричините за бежанската криза, а именно намаляване на бедността, качествено образование, стабилен икономически растеж и преодоляване на неравенствата, така както са записани в Целите за устойчиво развитие на ООН“, каза още Станишев.

По отношение на партньорството с държави от Африка, президентът на ПЕС подчерта необходимостта от прекратяването на порочния модел за предоставяне на финансова помощ с неясна ефективност.

Той призова за истинско сътрудничество, основаващо се на общи действия, с цел засилване на ангажираността на правителствата на страните от Африка. Според Станишев обаче, дори такова партньорство, включително новите финансови инструменти на ЕС, насочени към Африка, не може да замени неотложната цялостна реформа на европейската политика за миграция.

"Европейският парламент вече предложи да бъде създаден постоянен механизъм за разпределение на търсещите убежище в ЕС, който да премахне тежестта от страните по външните граници на съюза като България, която е на първа линия по Балканския маршрут", припомни Сергей Станишев. 

Той изрази надежда, че Българското председателство на ЕС ще има ключова роля за постигане на консенсус по ревизията на Дъблинския регламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!