Станишев: В БСП се налагат силово еднолични решения

OFFNews 29 март 2019 в 21:13 2832 0

Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев говори днес пред БНР и по-късно в студиото на БНТ. В студиото на „Още от деня“ той заяви, че в БСП няма разделение, партията се радва на подкрепата на ПЕС, а животът му е неразривно свързан с нея. По-рано през деня по програма „Хоризонт“ на БНР Станишев подчерта, че в БСП се налагат силово еднолични решения, а с разединена команда трудно се печелят избори.

В БНТ той призна, че има неразбирателство с Корнелия Нинова, но това било нормално, тъй като БСП е демократична партия. Категорично няма непреодолими различия между БСП и ПЕС, заяви Сергей Станишев.

Според него съвпаденията между манифеста на ПЕС и „Визия за България“ на БСП са почти пълни. „Насажданата в БСП представа, че ние сме нещо различно, е първо невярна, а след това създава поредица въпроси, които няма да формулирам, но нашите опоненти ще зададат на БСП. Не можеш да постигнеш целите си, ако не си част от голямото европейско семейство на социалистите“, каза той.

ПЕС е семейството на промяната, подчерта Станишев. Запитан дали ПЕС дава подкрепата си БСП, Станишев беше категоричен, че подкрепа има. Той каза, че не вижда нагласи в БСП да напусне Партията на европейските социалисти. И коментира червената листа за европейските избори - около нея има напрежение, каквото, за съжаление, никога не е имало, но това е въпрос към ръководството, каза Станишев. Той категорично увери, че БСП не е разделена.

Станишев каза още, че позицията на председателя на националния съвет е известна, но тя не отразява позицията на мнозинството от партията. „Ако ние сме демократична партия, в това няма драма. Ние сме демократични и имаме различни мнения по различни въпроси“, допълни той. И още: че животът му е неразривно свързан с БСП.

В коментар за Брекзит Станишев заяви, че има реална опасност от изход на Великобритания без сделка, а тази ситуация показва до какво водят авантюрите в политиката. „ПЕС ще се стреми да се избегне негативния сценарий за Брекзит без сделка, защото създава несигурност за всички засегнати страни. Това ще означава Великобритания да поиска отсрочка, заради което страната ще трябва да проведе евроизбори“, допълни той. Според лидера на ПЕС или Великобритания трябва да реши да излезе по твърдия начин с всички негативни последици за тяхната и европейската икономика, или да потърси разумен изход, което иска повече време.

Станишев смята, че проблемът с пакета „Мобилност“ е в това, че в него са вкарани два несъвместими елемента. В него са заложени протекционистки поправки, но има и разумни елементи, които касаят условията на труд на превозвачите, поясни той и допълни, че „когато нещата се решават с един-два гласа, това означава, че балансът не е намерен, затова разумната позиция е да се отложи за следващия Европарламент“. Според него българската страна не цели да провали приемането на пакета, а да не се случи по този начин, който разделя Европа. Той подчерта, че Европа на отечествата означава Европа на национализма, като даде за пример политиката на Макрон.

В БСП силово се налагат еднолични решения, заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в петък следобед по БНР. Той коментира изявлението на Корнелия Нинова от предния ден, която каза, че според нея Станишев не трябва да е в листата на партията за предстоящите евроизбори.

„Тенденция, която се налага в партията за еднолични решения, които се налагат силово, вместо да има диалог и обединяване, с разединена команда трудно се печелят и допълнителни гласове, и избори като цяло. Има възможност за поправителен на предстоящото заседание на националния съвет и това ще бъде волята на националния съвет“, каза Станишев, визирайки партийния пленум, на който трябва да бъде определена листата на партията за европейския вот.

Евродепутатът предупреди, че в момента няма дебат по важните за евроизборите теми. „Всичко говори само за апартаменти. Когато има подозрение, че управляващите се облагодетелстват по този начин, това няма как да не предизвика възмущение, но има опасност темата за Европа изобщо да изчезне от тази кампания, може да върви едно замерване с обвинения между различните участници, което в крайна сметка да отврати хората до тези избори, което ще работи за управляващите, защото знаем машината на ГЕРБ“, каза бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!