Трите дни болнични ще се плащат от работодателите и догодина

OFFNews 28 ноември 2019 в 17:29 11776 0

Не е реалистично от 1 януари да има нов режим за изплащането на болничните, каза социалният министър Бисер Петков след заседание на парламентарната комисия по бюджет. „Времето е твърде малко да се намери работещо решение до края на годината“, смята министърът по повод продължаващите дебати и спорове за изплащането на дните болнични.

Вчера „Подкрепа“ събра протест, на който синдикалистите настояха не първите 3, както е сега, а поне първите 5 дни от болничния да се поемат от работодателя. В момента работодателите изплащат първите 3 дни на 70% от стойността на дневния надник. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ.

Профсъюзите освен това настояват периодът от болничния, поет от работодателя, да се изплаща върху 100% от надника. Допълнителни искания са да отпаднат дължимите данъци за хората на минимална заплата, да се ограничи извънредният труд, да се актуализира ставката за нощен труд и да се прилага сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Първоначалното предложение, което беше обсъдено на съвета на управляващата коалиция (ГЕРБ и „Обединени патриоти“), беше първият ден от болничния вече да не се заплаща. Предложението на управляващата коалиция, което е било одобрено и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, беше първият ден да е за сметка на служителя.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лева. От 400 на 420 лева се увеличават осигуровките за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, решиха депутатите на второ четене в ресорнат комисия, като приеха Бюджетът на държавата за 2020 г., заедно с тези на Здравната каса и НОИ. Окончателното гласуване в пленарна зала ще бъде идния вторник.

Новият бюджет на Здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече. За болнична помощ са заложени 2,8 млрд. лв., за лекарства – 1,2 млрд.лв.

От бюджета на здравното министерство ще бъдат заделени повече средства за Спешната помощ, ремонти на лечебници в труднодостъпни райони, за увеличение на заплатите на служителите в системата.

Сред набелязаните цели в националния бюджет са да бъдат увеличени учителските заплати и да има повече средтсва за инфраструктура, и за отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!