Заради грешка със 100 000 избиратели ЦИК смята пак активността от първия тур

OFFNews
04 ноември 2019 в 19:20 | 6854 |1

Броят на избирателите в София на местните избори е бил 1 064 705 души, а не 1 165 955, заяви пред журналисти говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той подчерта, че по-голямото число е дадено от областната администрация и вероятно е техническа грешка, и се отнася за парламентарните избори от 2017 г. Областната администрация е ползвала данните на ГД „ГРАО“. Същият казус е възникнал и в Плевен.

Второто и вярно число е подадено от Общинската избирателна комисия по данни от списъците на секционните комисии, уточни Андреев. Верният брой ще бъде публикуван на страницата на ЦИК, а това ще се отрази и на отчитането на избирателната активност в столицата.

Общо 196 общински избирателни комисии бяха ангажирани с балотажите в страната, до момента 150 са донесли изборните книжа в ЦИК, чакат се още 46.

Андреев посочи, че до вчерашния ден в ЦИК са получени 137 сигнала и 311 жалби за нарушения на изборния процес, а само в деня на втория тур – още 140. Днес продължават да постъпват такива, те ще бъдат разгледани в близките заседания.

От щаба на Манолова изразиха недоумение от разликата от над 100 000 души на имащите право на глас в столицата, която се появи през седмицата между двата тура. До момента не е ясно къде и защо са изчезнали тези гласоподаватели, бе посочено на пресконференция. Това е и един от мотивите Манолова да поиска касиране на вота. Поддръжниците на Манолова вчера са подали 10 жалби до ЦИК заради публикуването на данни от екзитполове в изборния ден.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15188

04.11 2019 в 20:15 1
+ 7
- 0
"Вероятно", "възможно", "подлежи на уточнение".
Иначе казано - "ръчен сплайн":))
"Сплайн" е статистически метод за корекция на резултати от много измервания на един и същи процес, в който по технически причини възникват грешки в измерванията, които очевидно не могат да се случат във въпросния процес.
"Ръчен сплайн" е студентски термин, който означава, че е нарисувана очакваната от асистента крива, независимо от резултатите от измерванията. Иначе казано - разликата между статистика и стъкмистика. На човешки език - измама.
Нищо не разбирам от статистика, и няма да казвам нищо. Но работата смърди.