4-дневна работна седмица? Какво показа реален тест в Нова Зеландия

OFFNews 20 юли 2018 в 16:23 12838 3

Снимка Pixabay

Преди месеци новозеландска компания реши да проведе реален тест, като въведе 4-дневна работна седмица без да намалява заплащането на служителите си.

Новината обиколи света и предизвика огромен интерес, а ето че вече е готов и отчетът с изводите от експеримента, съобщава "Гардиан".

С две думи: тестът завършил с пълен успех. 78 на сто от служителите споделили, че вече много по-пълноценно се справят с баланса между личния си живот и служебните задължения.

През експеримента са преминали 240 души в компанията Perpetual Guardian, която управлява фондове, завещания и инвестиционни планове. Тестът е проведен през март и април. Служителите работели 4 дни по 8 часа, но им се плащало за 5 дни. В същото време учени са наблюдавали и изследвали ефекта от експеримента.

Основателят на фирмата Андрю Барнс споделя, че идеята му била да подобри баланса работа-личен живот и по този начин да накара хората си да се фокусират повече, когато са в офиса, давайки им допълнителен почивен ден.

Един от наблюдателите на експеримента, професор по мениджмънт на човешките ресурси, съобщава, че служителите се чувствали по-удовлетворени и в личен, и в професионален план. През ноември 2017 54% от тях посочвали, че ефективно постигат баланс между личните и професионални задължения. След експеримента този процент нараснал с 24 на сто.

Понижили се и нивата на стрес сред служителите. За сметка на това, че били по-стимулирани да работят, по-ангажирани с работата си и по-доволни от нея. Намалили и времето, което прекарват в интернет не по работа.

Барнс, на свой ред, коментира, че ще обмисли дали дa не въведе дългосрочно тази практика. Той смята, че тя би позволила на хората да прекарват повече време с децата и близките си, да се погрижат по-добре за здравето си, да развият интересите си. По-малкият брой служители в работните дни пък би позволило на фирмите да наемат по-малки офиси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

3

Zol

21.07 2018 в 18:49

ritmotribal не знам при вас как е.. най вероятно сте на държавна служба или нещо.. но при нас дето бачкат за частници бачкаме и събота.. и почти не останаха работодатели дето да не карат хората да работят и събота.. а когато има празници на които ни пускат доста често си ги отработваме след това.. така че това с многото празници дето сме ги имали и много сме почивали.. не важи за всички.. а за доста малка част от българите..

6025

2

ritmotribal

21.07 2018 в 12:32

То в България, ако сметнем официалните почивни дни + 20 дни платен годишен отпуск, служителят има двудневна или максимум тридневна работна седмица и резултатите ги виждаме навсякъде около нас, за съжаление.

13214

1

XR4

20.07 2018 в 19:59

Тия са открили топлата вода!
И на децата е ясно, че всеки един работник иска да работи колкото се може по-малко, но да получава колкото се може повече.Много ясно, че на бачкаторите ще им е кеф от горната схема.
На мен са ми интересни финансовите отчети на фирмата? Увеличила ли се е печалбата(в следствие на по-високата трудоспособност и концентрация поради допълнителния почивен ден) или е намаляла?Успяват ли работниците при четири дневна работна седмица да генерират повече продукт от колкото при пет дневна?Ако отговорите са "не", то това си е комунизъм(а всички много добре знаем къде ни заведе той).
ПП.Аз лично съм от страната на булката(бачкатор) и то на шест дневна(в момента) раб. седмица(поради липса на кадри).
 
X

Да помогнем на украинските деца!