Чувствате се в капан и искате да промените живота си? Съвети от психолог

OFFNews 30 януари 2024 в 14:30 3833 0

Жена на компютър

Снимка Банка за снимки

Жена на компютър

Чувствате ли се, сякаш сте заседнали в живота или в работата? Чувствате ли се така, сякаш трябва да започнете живота си отначало? Не сте сами. Почти универсално човешко преживяване е да се чувствате заклещени в някакъв момент от живота си. Независимо дали става въпрос за кариера, връзка или дори за определяне на следващата цел - в някакъв момент повечето хора се чувстват в задънена улица.

Тази заседналост може да изглежда по различни начини:

Наистина искате нещо - например нова работа, връзка или подобряване на здравето - и след това губите мотивация да го постигнете.
Идентифицирате нещо, което изглежда вълнуващо, и след това се отказвате от стъпки за постигането му.
Безкрайно мислите за това какво би могло да бъде по-добро или различно. Нерешителността, тревогите и прекаленото мислене ви лишават от възможността да присъствате и да се наслаждавате на живота такъв, какъвто е.

Разберете по-добре себе си:

Научете как да използвате естествените си силни страни, за да определите следващите си стъпки и да постигнете целите си по-бързо.

Питали ли сте се някога: "Защо се чувствам в капан?" Отговорът на този въпрос не винаги е лесен. "Заседналостта" може да има различни форми. По-долу са представени няколко сценария, при които може да искате да се раздвижите, но не знаете как да го направите.

Надраснали сте настоящата си ситуация

Реалността е такава, че хората се променят с времето. Потребностите, желанията и надеждите ви се развиват. Може би онази перфектна работа, която сте намерили преди година, сега, когато сте я получили, не ви дава достатъчно стимул. Подобна ситуация може да ви накара да се чудите в коя посока да поемете по-нататък.

Страхувате се от външна оценка

Може би ви е трудно да вземете някои решения без подкрепата на мрежата си от контакти и близки. Без тази подкрепа предизвикателството става още по-значително. Тяхното влияние, когато ви подкрепят, е полезно и може да ви държи по-дълго на правилния път. Но да инвестирате твърде много в това какво ще си помислят другите хора или в негативните оценки, които те правят на вашето решение може да ви парализира.

Чувствате се откъснати от ценностите си

Животът може да изгуби блясъка си, когато ценностите ви не присъстват достатъчно в живота ви. Ако ежедневието ви не съдържа условия за процъфтяване на вашите ценности, те могат да започнат да се притъпяват. Това може да ви накара да се чувствате така, сякаш не зачитате най-автентичната си същност.

Смятате, че промяната може да означава загуба на нещо

Може да искате ново предизвикателство, но да се придържате към настоящата си работа, например. Може би настоящата ви работа предлага предполагаема сигурност и стабилност. Може да сведете мисленето си до много бинарно, като разглеждате възможностите като "или/или". Позволете си да се отворите към идеята за мислене "да/и". Този тип мислене прави възможно както новото предизвикателство, така и финансовата сигурност.

Загубили сте надежда за бъдещето

Нашите мисли са мощни инструменти. Те могат да ни изпратят в посоката, в която искаме да се движим, или да ни държат приковани на едно място. Особено негативните мисли могат да бъдат много въздействащи и да предизвикат цял свят от емоции като тъга, безпокойство и недостойнство. Трудно е да се движим напред, когато се борим с тези негативни мисли и чувства.

Претоварени сте или сте прегорели

Възможно е да сте претоварени от обстоятелствата и събитията в живота си. Или пък възможността и натискът, свързани със следващия ви ход може да предизвикат у вас стрес. Независимо дали става въпрос за миналото или за потенциалното ви бъдеще, претоварването може да е трудно за преодоляване.

Освен това, ако от известно време сте подложени на стрес, както голяма част от хората по света, може да изпитвате прегаряне (burn out). Поддържането на нервната ви система в състояние на повишена готовност за продължителни периоди от време може да размие границите между това кое е вредно и кое не. То може да доведе и до крайна умора, която не е идеалната нагласа за вземане на решения.

Вашите списъци с положителните и отрицателните страни на промяната са на кантар

Възможно е да има много причини да направите промяната и също толкова силни причини да не я правите.

Например, може да искате да смените работата си, но също така да цените свободното си време. Търсенето (и намирането) на нова длъжност може да отнеме от това свободно време. Какво правите? Този тип модели могат да ви вкарат в порочен кръг, който не води до нищо.

Сравнявате се с другите

Имайте предвид: "Сравнението е крадецът на радост." Сравнявайте се със себе си - с вашето израстване, с вашия потенциал, с вашето бъдеще. И се опитайте да не се увличате в сравняването си с другите, а след това да се чувствате така сякаш вие не успявате.

Вие сте извън зоната си на комфорт

Може би знаете какво трябва да направите, за да се измъкнете от задънената улица, но се чувствате неудобно да продължите напред. Ако например за първи път тествате дадено умение или поведение, може да не знаете какво точно да правите. Възможно е да се борите със съмнения в себе си или с перфекционизъм. Страхът от допускане на грешка или страхът от получаване на резултат, който не е перфектен, може да ви задържат.

Как да се измъкнете от затлачването

Има много начини, по които можете да си помогнете да се справите. По-долу са изброени някои подходи, които можете да използвате, за да излезете от рутината.

Определете какво наистина искате

Заседналостта може да бъде неясно, двусмислено усещане, че нещо в живота не е "правилно". Когато забележите тези чувства, дайте си известно време, за да изясните какво искате да бъде различно. Оформете тези желания и надежди като това, което наистина искате да се случи: "Искам да запазя или да увелича заплатата си", а не "Не искам да намалява заплатата ми".

Начини да определите какво искате:

Създайте табло с визии, картинки, изрезки от списания, снимки. Бъдете креативни и създайте визуално представяне на това, което е важно за вас и което искате в живота си. Тази дъска може да бъде буквална или абстрактна, колкото искате - това е вашата визия - така че се забавлявайте с нея!

Определете кои са вашите ценности. Какво е важно за вас? Цените ли взаимоотношенията и лоялността, а не твърдостта и решителността? Направете списък на 10-те си най-важни ценности и потърсете някакви модели, чрез които да ги следвате в живота си.

Променете гледната си точка

Не забравяйте, че чувството за "застой" може да бъде просто начин на мислене - макар и потискащ. Но негативните мисли не държат всички карти в ръцете си. С известно самоосъзнаване и съзнателни усилия можете да промените вътрешния си глас. И гледната ви точка да бъде по-гъвкава.

Въпроси за промяна на перспективата:

Как мога да видя тази ситуация по друг начин?
Как ще се чувствам в тази ситуация след седмица/три месеца, три години?
Какво би предложило моето осемгодишно аз като съвет?
Какво би казало 80-годишното ми аз?

Раздвижете тялото си

Ако някога сте завършвали работния ден със скован врат и рамене, знаете, че напрежението и застояването могат да се настанят в тялото. Упражненията могат да накарат повече положителни хормони и вещества да преминат през вас. А престоят навън и сред природата прави чудеса за доброто ви настроение.

Начини да се раздвижите:

Направете бърз виртуален урок по йога. Някои от тях дори са оформени така, че да ги правите на бюрото си (но препоръчваме да си вземете почивка, ако можете).
Разходете се
Разтегнете врата, раменете и ръцете си

Определете дата и дотогава вземете решенията

Дайте си пространство, за да прочистите главата си, и определете дата за преоценка на ситуацията. Отбележете датата в календара си и си позволете да се съсредоточите върху настоящите проблеми дотогава. Тази практика ви дава възможност да се посветите изцяло на това, което правите, без допълнителната тежест на това да поставяте под въпрос себе си и бъдещето си.

Предприемете действия, за да избегнете "парализата на анализа"

След като сте наясно с това, което искате, попитайте се: "Коя е следващата най-малка стъпка, която бих могъл да направя?". Толкова е лесно да се заплетете в затлачването си, че да забравите, че има малки стъпки, които бихте могли да предприемете, за да постигнете напредък.

Как да се преборим с отлагането:

Опитайте техниката Помодоро. Ангажирайте се да прекарате кратко време, например 25 минути, в работа по дадена задача без прекъсване. Тъй като първата стъпка често е най-трудна, нещата стават по-прости, когато започнете да работите.

Включете силните си страни

Заседналостта често може да ви накара да се потопите в безпомощност. Определете аспект от живота си, в който се чувствате под контрол, и направете нещо по въпроса.

Не можете да бъдете едновременно в застой и в движение. Така че правенето на каквото и да било с избор ви напомня за способността ви да се раздвижите.

Малки дейности, които изграждат способност за действие:

Вземане на решение какво искате за вечеря
Изпращане на едно CV за работа
Обаждане на приятел

Почивка, презареждане и фокусиране върху грижата за себе си

По време на трудния период не забравяйте, че вие сте отговорни за своето благополучие. Направете необходимото, за да се погрижите за себе си чрез добра диета, сън, здравословно движение и здравословни връзки с другите.

Предложения за грижа за себе си:

Вземете си почивка от технологиите или социалните медии
Направете списък с благодарности
Лягайте си по-рано
Вземете си ден за психично здраве
Извършете някаква работа над себе си

Кога да потърсите помощ, за да се отървете от проблемите

Чувството за застой може да се случи на много различни етапи от живота: в началото на кариерата, когато приключват преходните фази, в средата на живота, след период на относителна стабилност или по време на пандемия.

Ако имате постоянно чувство на лошо настроение, тревога или безпокойство, или чувството ви за застой пречи на способността ви да се справяте, добре е да се обърнете към лекар или здравен специалист.

Какво да не правите, когато се чувствате заклещени

За да намалите допълнителния стрес и тревоги, които могат да възникнат, когато се чувствате заклещени в рутината, имайте предвид следното:

Опитайте се да не се идентифицирате прекалено със ситуацията.

Кажете: "Чувствам се заклещен", а не "Заклещен съм". Това е едва доловимо, но е от съществено значение, защото ви позволява да помните, че чувствата преминават. В един момент може да се почувствате заседнали, но в следващия момент може да се почувствате уморени, възхитени или да изпитате още редица емоции.

Не се насилвайте

Повечето хора обичат да имат яснота и контрол върху живота си. Затова усещането за застой може да е разочароващо. Вместо да се самобичувате за това, че сте заседнали, проявете състрадание към себе си.

Не се фокусирайте върху заседналата област като върху единственото нещо в живота си

Не забравяйте, че всяка ситуация, която ви кара да се чувствате заседнали, е само една част от живота ви. Например, ако се чувствате заклещени в работата, отделете известно време, за да оцените това, което е хубаво в здравето или взаимоотношенията ви.

Опитайте се да не обвинявате другите

Ние не живеем във вакуум и решенията и действията на другите могат да повлияят на живота ни. Но да се занимаваме с тях не е продуктивно.

Дайте на другите хора предимство, без да се съмнявате в тях и помислете, че те може би правят най-доброто, на което са способни, с инструментите, с които разполагат. И не забравяйте, че в крайна сметка само и единствено вие отговаряте за много аспекти на личния и професионалния си живот.

Не се съмнявайте в способността си да се справяте с решенията си

Ако наистина сте изправени пред избор между две възможности, те може да са равностойни - или едната да е по-очевидна. Когато обмислите цената на това да останете в безпътицата на нерешителността, може да установите, че е по-добре да се ангажирате с решение. След това можете да продължите напред с вярата в себе си, че сте в състояние да се справите с това, което следва. Доверете се на себе си.

Заключителни мисли за чувството на застой

За разлика от корабa, който е заседнал в плитчина; автомобила, затънал в калта; или падналото дърво, препречващо реката - конкретното затлачено положение на хората може да бъде въпрос на избор, състояние на ума и въпрос на гледна точка. Помнете: никога не е късно да започнете живота си отначало.

Изберете да погледнете на ситуацията си през друга призма и вижте какво ще се открие пред вас.

Надяваме се, че като използвате горните съвети, ще се измъкнете от задънената улица, ще откриете своето предназначение и в крайна сметка ще промените живота си.

*Статията е по материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!